По-строги санкции за шофьорите-нарушители и отнемане на книжката предвиждат промени в Закона за движение по пътищата

Разделят Закона за движение по пътищата на три нови. По-строги санкции за шофьорите-нарушители и отнемане на книжката при три тежки нарушения в рамките на две години, предвиждат промените. Коланите и видеорегистраторите в автобусите стават задължителни, а автомобилите ще имат собствено досие, предаде БНТ.

Целта законът да се раздели на три части е на първо място, за да се ограничат произшествията на пътя, но и за да е ясно коя институция за кой закон отговаря – МВР или Министерството на транспорта.

Накратко, новият закон за движение по пътищата предвижда по-сериозни санкции за системните нарушители на пътя. Книжка ще се отнема, не само когато свършат контролните точки, но и когато се извършат три пъти в рамките на две години:

  • каране под въздействието на алкохол и наркотици
  • участие в гонки
  • движение в насрещното платно
  • движение в аварийна лента
  • превишена скорост над 50 километра в час в населено място
  • преминаване на червена светлина на светофара
  • отнемане на предимство на пешеходец на пешеходна пътека

Пътен полицай вече ще може да отнеме книжка на шофьор, за когото установи, че не отговаря на медицинските и псипологическите изисквания за управление на превозно средство. Думата „видимо“ предизвика спорове и отпадна. Предвиждат се и нови, по-големи глоби. Ако дадем колата си на неправоспособен шофьор или такъв, употребил алкохол или наркотици, тя ще бъде спряна от движение. Същото важи и за каране без винетен стикер. Коланите ще бъдат задължителни за всички автобуси, които изпълняват линии, по-дълги от 30 километра. Всички автомобили и автобуси ще имат пътно досие, в което ще се въвеждат конструктивните промени, резултатите от техническите прегледи, показанията на километража. Автосервизите ще трябва да издават 6-месечна гаранция за ремонтите, които извършват.

Виж също...

Loading...