Гвардейският духов оркестър пристига в Брезник за откриването на възстановената арка на 5-ти конен полк

Арката на 5-ти конен полк в град Брезник, която е възстановена ще бъде официално открита на 8 май. Това каза пред репортер на Zapadno.com зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска.

Откриването на Арката на 5-ти конен полк е свързано с националното отбелязване на 100 години от Първата световна война. Тържественото събитие ще започне от 10:30 часа на централния градски площад с изпълнение на Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част. След което шествие ще се насочи към Арката на 5-ти конен полк, където от 11:00 часа ще бъде направен почетен караул, отдаване на военна чест от Националната гвардейска част и поднасяне на венци и цветя на паметника зад Арката. Община Брезник е подала мероприятието в Националния календар за честване на Първата световна война, уточни зам. кметът Мария Добревска.

През месец септември 2017 година правителството отпусна 13000 лева на Община Брезник, с които беше извършено част от възстановяването. Средствата, които бяха отпуснати са от допълнителни трансфери в размер на 120 000 лева, които правителството одобри по бюджетите на 13 общини за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници. Исканията за финансиране са подадени от общините или от областните дирекции „Войнишки паметници“. Подборът е направен от дирекцията в Министерството на отбраната, която се занимава с тази тема, с оглед възможността изпълнението на проектите да бъде завършено в максимално кратки срокове. Средствата се предоставят за настоящата бюджетна година, което предполага възстановяването на обекта да приключи в месеците, позволяващи строителни работи. Това съобщиха за Zapadno.com от правителствената информационна служба.

В началото на 2018 година стана ясно, че Община Брезник е заложила 6 500 лева за изработване на скулптурни елементи към “Арка на 5-ти конен полк”. Заложените средства са от функцията „Почивно дело, култура и религиозни дейности“ към Проекта на бюджет на Община Брезник за 2018 година, който беше приет от местния мини парламент.

Инициативата за възстановяването на арката на 5-ти конен полк е на кмета на Община Брезник Васил Узунов.

Виж също...

Loading...