Награда за проекта „Училище на колела“, чрез който учениците от община Брезник пътуваха из България

На второ място в национален конкурс за извънкласни дейности е класиран образователният проект „Училище на колела“, чрез който в края на миналата година всички ученици от община Брезник имаха възможност да си направят екскурзия до различни точки на страната, научи Zapadno.com.

Учениците от отбор „Брезник“, с ръководител госпожа Вероника Валериева, които участваха в Българския географски фестивал в град Русе на 21-22 април 2018 година, се върнаха в родния си град с награда от конкурса, съпътстващ фестивалната програма. Отличието е за проекта „Училище на колела“, реализиран от средно училище „Васил Левски“- град Брезник, основно училище „Христо Смирненски“- село Ноевци и Община Брезник. Той обхвана повече от 300 деца. Финансирането беше със средствата за подкрепа на образователни инициативи от годишното дарение на фирма „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД, представено в града чрез дружеството си „Трейс Рисорсиз“ ЕООД.

Преди около месец учителката по география Вероника Валериева от името на целия учителски колектив на брезнишкото училище изпраща документите с проект „Училище на колела“ в Националния конкурс за географска извънкласна дейност. Със съгласието на директора на училището, съвместната работа на учителите от Брезник и Ноевци става част от конкурсната надпревара, която търси да отличи оригиналните и полезни извънкласни дейности.

Жури, определено от организаторите, участниците и партньорите на Българския географски фестивал, е оценявало кандидатите по следните критерии: оригиналност на идеята и изпълнението; образователен ефект спрямо децата; и емоционално въздействие върху децата. На тази база първото място е присъдено на проекта „Какво знаем за континента Азия” на училището в Карнобат. Брезнишкият проект „Училище на колела“ е класиран на второ място. По същия начин са отличени още проекти от Пазарджик, Търговище и Тетевен.

Българският географски фестивал е най-голямото събитие за научни работници, студенти, учители, ученици и специалисти от практиката в сферата на науките за Земята. Негови организатори са Българското географско дружество и „Географ БГ“. Всяка година се организира на различни места в България със съдействието на местната община, местното регионално управление по образование и местно училище-домакин. Партньори на събитието през 2018 година са били: Геолого-географския факултет на Софийски университет „Свети Климент Охридски“, Българския антарктически институт, Центъра за иновации и компетентности, Reach for Change Bulgaria, National Geographic България и редица други.

Мисията на организаторите е да популяризират науката сред децата и младежите в България. Със същата мисия и брезнишките учители реализират проекти, които носят знания и приятни преживявания за децата, а настоящата награда показва, че печелят и одобрението на специалистите в тази област. Наградата няма материално измерение, но носи високо признание и стойност за педагогическите работници и ръководството на Община Брезник.

Виж също...

Loading...