Кърлежи нападнаха трима души в община Трън и петима в община Брезник само за седмица

Общо 8 случая на ухапани от кърлежи са регистрирани в общините Брезник и Трън през изминалата седмица. Това съобщиха за Zapadno.com от Център за спешна медицинска помощ-Перник.

Трима души са потърсили медицинска помощ след ухапвания от кърлежи във филиала на “Спешна помощ” в град Трън. Малко повече са ухапаните от паразитите в съседната община Брезник. Петима пациенти са се оплакали от ухапване от кърлеж в брезнишката “Спешна помощ”. Според данните от филиалите на “Спешна помощ” в Земен и Радомир други 8 човека са били ухапани от кърлежи в двете общини. Все още няма данни за нападнатите от кърлежи в Перник.

Кърлежите са надсемейство малки паякообразни от подклас Акари. Те са ектадартизиопаразити, хранещи се чрез кръвосмучене от бозайници, птици, а в някои случаи и влечуги и земноводни. Те са важен вектор за разпространението на много инфекциозни болести. Кръвосмучещите кърлежи обитават тревисто-храстови и горски местности и предпочитат високата влажност. Причакват жертвите си покрай пътеките, по които те се движат. Нападат обикновено сутрин като се ориентират по топлината и излъчваната от гостоприемника миризма. Впиват се с хоботче в тялото и се пускат, когато се напият с кръв. Този акт е различно продължителен при различните видове кърлежи.

Виж също...

Loading...