Празникът в памет на Гюрга Пинджурова ще събере в град Трън над 500 участници от 7 области на България

Празникът в памет на народната и оперна певица от Трънско Гюрга Пинджурова ще се проведе на 12 май (събота). Събитието е под надслов “Да запеем песните на Гюрга” и ще събере трънчани и гости на пограничната община на площад “Владо Тричков” в Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Над 500 изпълнители, танцьори и сурвакари ще вземат участие в празника в памет на славея от Трънско Гюрга Пинджурова. Индивидуалните и колективни участници ще са от 7 области на България – Ловеч, Плевен, Търговище, Враца, Благоевград, София и Перник. На 12 май в Трън ще пристигнат състави, представители на народни читалища, пенсионерски клубове, сурвакари, сдружения и индивидуални изпълнители от Попово, Враца, Луковит, Банкя, Самоков, Борован, Гоце Делчев, Червен бряг, Брезник, Радомир, София, Ковачевци, Земен, Перник и Трън. Това казаха за Zapadno.com от народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, което е съорганизатор на събитието заедно с Община Трън.

Концертната програма за празника ще бъде около 8-часова. На сцената пред читалището в Трън ще се изявят 30 формации, 14 индивидуални изпълнители и сурвакарска група. Специални гости на празника ще са: народните певици Силвия Владимирова от “Мистерията на българските гласове” и Сорина Богомилова, професионална танцова формация “Асти Денс” – София, ансамбъл за изворен фолклор “Капанци” – село Паламарца, община Попово, танцова формация “Пендари” – Банкя, фолклорен танцов състав “Палави ножинки” – Гоце Делчев и детско танцово студио “Хорце” – София.

Началото на тазгодишното издание на празника в памет на Гюрга Пинджурова ще започне от 13:00 часа на 12 май.

Снимка: Zapadno.com архив

Виж също...

Loading...