Скулпторът изработил орела на Арката на 5-ти конен полк е служил във военното поделение в Брезник

Скулпторът Борис Борисов, който заедно с двама негови колеги е работил по орела за възстановената Арка на 5-ти конен полк в град Брезник е служил в местното военно поделение. Това сподели самият той пред репортер на Zapadno.com.

Скулптурата с орела на Арката беше поставена през изминалата седмица. Изработването и е било възложено на трима скулптори, на които им е отнело 2-3 месеца работа. Основният скулптор е Борис Борисов, който живее във Велико Търново, но корените му са от Брезнишко и Трънско – баща му е от Брезник, а майка му от Трън. “Освен това тук съм служил, тъй че спомените ми са свързани с този край. Служил съм в периода 1983 – 1985 година. Баща ми е разправял, че като той е бил ученик тогава е съществувал Пети конен полк.”, сподели Борис Борисов. Чувството на скулптора докато изработвал орела било топло и близко.

Четири знакови паметници на бележити българи е изваял през последните години търновският скулптор Борис Борисов. Негово дело са големият монумент на цар Калоян във Варна, на народопсихолога Иван Хаджийски в Троян, на братята филантропи Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово. На тяхно име тази година беше учредена и награда за дарителство, а почетните статуетки са умалени копия на паметника и също са изработени от твореца. Последният му шедьовър е паметникът на Алеко Константинов в центъра на София, който е създал заедно с архитект Пламен Цанев. Техният екип успя да пребори конкуренцията на редица от утвърдени имена в бранша, сред които е и Георги Чапкънов – Чапа, пише dnesbg.com. Скулпторът е автор и на паметника на Роналд Рейгън в “Южния парк” в столицата. Той е сътворил и фигурата на Алеко Константинов в София. Орелът на 5-конен полк в Брезник се нарежда сред големите творби на именития български скулптор.

Другите двама скулптури са Деян Тодоров и Константин Константинов. Единият от Арбанаси, а другият от Севлиево. В началото на 2018 година стана ясно, че Община Брезник е заложила 6 500 лева за изработване на скулптурни елементи към „Арка на 5-ти конен полк“. Заложените средства са от функцията „Почивно дело, култура и религиозни дейности“ към Проекта на бюджет на Община Брезник за 2018 година, който беше приет от местния мини парламент.

Възстановената Арка на 5-ти конен полк в Брезник ще бъде открита на 8 май с поредица от мероприятия. Научете още подробности за предстоящото събитие от публикацията: Гвардейският духов оркестър пристига в Брезник за откриването на възстановената арка на 5-ти конен полк и очаквайте още интересни новини за 5-ти конен полк само на страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...