Жители и гости на село Ноевци се информираха за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Конференция по спечелен проект на Община Брезник се проведе в народно читалище „Пробуда-1931“ в брезнишкото село Ноевци. Чрез информационната среща жители и гости на населеното място научиха подробности за Европейския съюз и за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, предаде репортер на Zapadno.com.

Събитието се организира по проекта “Граовския фолклор свързва хората в ЕС”, финансиран от Националното сдружение на Общините в България по грантова схема “Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.” Конференцията беше открита от зам. кмета на Община Брезник Мария Добревска, която поясни подробности около форума. “Част от нашия проект ще бъде провеждането на такива две информационни срещи, първата от която в момента започваме и втората ще бъде проведена в Брезник. Целта на тази информационна среща е да запознаем присъстващите с председателството на България в Европейския съюз. Всички знаете, слушате, че от 1 януари България пое председателството на Европейския съюз и в момента то тече. За тази цел сме поканили лектори от Областния информационен център. Те са подготвили, надявам се интересна презентация за Българското председателство и разбира се като въведение ще ни въведат в самото членство на България в Европейския съюз и самия Европейския съюз като една структура, обединяваща много държави.”, каза пред присъстващите зам. кметът Мария Добревска.

Лектори на Областен информационен център-Перник представиха презентация, от която хората се информираха за изпълнените обществени поръчки, структурата, логото, девиза на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. “Идеята ни е да представим на аудиторията какво представлява Европейския съюз като структура и последователността на това как влизат различните държави. От какво идва нуждата за направата на Европейския съюз, за да може аудиторията да разбере и отговорностите, които идват вследствие на това да си председател на Съвета на Европейския съюз.”, уточни лектор от Областния информационен център пред репортер на Zapadno.com.

Гостите на конференцията имаха възможност да зададат въпроси, които ги вълнуват покрай Българското европредседателство. Въпреки това местните хора зададоха въпроси свързани с разликата на пенсиите в България и други страни от Европейския съюз и защо младите хора напускат страната ни.

Виж също...

Loading...