Социалистите от Трън и Областният съвет на БСП-Перник отбелязаха 75-годишнината от създаването на Народоосвободителната въстаническа армия

През изминалата седмица социалистите в Трън отбелязаха 75 години от създаването на Народоосвободителната въстаническа армия (НОВА), научи Zapadno.com.

На 24 април Областният съвет на БСП-Перник и Общинският съвет на БСП-Трън отбелязаха 75-та годишнина от създаването на Народоосвободителната въстаническа армия (НОВА). Социалистите положиха цветя на морената на единствената в България партизанска дивизия с командири генералите Славчо Трънски и Денчо Знеполски и мемориала на Трънския партизански отряд, съобщиха от “БСП за България”-Перник.

През март 1943 година е създадена нелегалната партизанска организация “Народоосвободителна въстаническа армия (НОВА)”. Целта е създаване на единно командване и по-добра координация на действията на нарасналите по брой и числен състав партизански подразделения след Сталинградската битка. Оперативно територията на страната е разделена на 13 Въстанически оперативни зони (ВОЗ). Подривните действия във всяка зона се ръководят от командир, заместник-командир, началник на щаба и политически комисар. Те влизат в състава на висшето командване на НОВА. През 1944 година съставът на НОВА достига до 9 единици, провъзгласени за бригади, 35 батальона и отряда, 2 самостоятелни чети, бойни групи. В началото на септември 1944 година е сформирана дивизия.

Партизанската армия в България е призната от съюзниците от антифашистката коалиция и те търсят контакти с нея. Военни мисии на Великобритания са изпратени в Трънския партизански отряд и във Втора родопска бригада „Васил Коларов“. Две групи на Задграничното бюро на БРП(к), ръководени от Щерю Атанасов и Иван Винаров са спуснати с парашути в партизанска територия в Югославия и оттам се придвижват към България.

Снимка: „БСП за България“-Перник

Виж също...

Loading...