Министърът на културата: След края на ремонта на храм “Света Петка” в Брезник комисия трябва да установи правилното му изпълнение

Министърът на културата трябва да сформира комисия, която да направи оглед на храм “Света Петка” в Брезник след приключване на дейностите по консервация-реставрация светата обител и след изиксване на това от възложителя отец Константин. Това е отговорил министъра на културата Боил Банов на въпрос на народния представител от парламентарната група на “БСП за България” инженер Любомир Бонев, научи Zapadno.com.

Депутатът е отправил въпрос към ресорния министър след като към него са се обърнали жители на град Брезник, които са притеснени от ремонта на църквата “Света Петка”. Според брезничани след ремонта храма няма да изглежда в автентичния си вид. Жителите на града твърдят, че при започване на строително-ремонтните дейности фирмата-изпълнител не е имала становище от Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерство на културата, пише още в запитването на народния представител. От своя страна депутатът е попитал министъра какви конкретни мерки ще предприеме за опазването на храм “Света Петка” в автентичния му вид и дали дейностите по ремонта отговарят на всички изисквания за опазването на културното наследство. Запитването е отправено в средата на месец април тази година.

В края на месец март пък историкът от Брезник Аниела Асенова съобщи своите опасения за ремонта в светата обител на редовно заседание на Общински съвет-Брезник. “Тук съм като член на Общинския съвет за опазване на културното наследство и най-вече като жител на град Брезник, историк и краевед. От месец ноември има строително-ремонтни дейности, които мога да кажа, че само около 1 месец се извършиха. Сега всичко е в застой. Когато дойде фирмата-строител, аз я попитах: Имате ли становище от Института за опазване на паметниците на културата. Казаха: Ще имаме. Не беше съгласувано с Министерство на културата и с Института. Като гражданин се интересувам, но не са ми предоставени плановете за ремонтна дейност и затова търся вашето съдействие. Още повече, че се говори, те говорят да се слага дървен под, да се сменяват камбаните, което ме шокира. Имаме лош опит със „Свети Георги“ (бел. ред. храм-паметник „Свети Георги Победоносец“ в град Брезник). Кой ги контролира?”, каза тогава Аниела Асенова.

След изказването репортер на Zapadno.com се свърза с отец Константин, който е възложител на инвестиционните намерения за ремонт на храм “Света Петка” в Брезник. Той каза, че се сменя фирмата, която извършва строително-ремонтните дейности. „Отпадна старата и започва новата, защото старата фирма няма необходимата категория. Старата фирма с госпожа Виолета Борисова отпада и сега новата фирма се казва „Ес Пи“.“, каза отец Константин в края на месец март тази година. От отговора му стана ясно още, че “нищо няма да се сложи, което Националния институт за недвижимо културно наследство не е одобрил”.

По темата и запитването на народния представител, министърът на културата е отговорил, че проектът за ремонт на храма е постъпил за разглеждане в Националния институт за недвижимо културно наследство. Министерство на културата е съгласувало, чрез становище работата със специфични детайлни изисквания. “След приключване на консервация-реставрация, възложителят е длъжен да изиска от министъра на културата да сформира комисия по чл. 83а от Закона за културното наследство, която да направи оглед на място и да установи правилното изпълнение на съгласуваните консервационно-реставрационни дейности.”, е отговорил още министърът на културата Боил Банов на въпроса на депутата инженер Любомир Бонев.

Виж също...

Loading...