Синоптик: Между 5 и 10 градуса ще са най-ниските температури през месец май, а най-високите ще достигнат до 34 градуса

Най-ниските температури през май у нас ще са между 5 и 10 градуса, а най-високите – между 29 и 34 градуса, съобщи Красимир Стоев – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитиран от БНТ.

По думите му през тази година през май се очаква средната месечна температура е нас да бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета – 15 – 16 градуса, в планините – от 2-5 градуса по високите части над 2000 метра, а до 12-14 градуса – в по-ниските части на планините.

В началото на май ще преобладава слънчево време, в следобедните часове над Западната България с купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Преобладаващите максимални температури ще бъдат предимно между 25 и 30 градуса. През периода 4-10 май въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици и с временно усилване на вятъра. Очакват се и градушки. Температурите слабо ще се понижат.

Според астрономическата справка в началото на май слънцето изгрява в 6 часа и 22 минути, и залязва в 20 часа и 27 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 5 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 57 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 5 минути.

Виж също...

Loading...