5-ти конен полк е един от малкото полкове, които получават бойните си знамена едва през 20-те години на миналия век

Славната история на 5-ти конен полк започва от края на 19-ти век и продължава до средата на 20-ти век. Полкът преминава през различни военни трансформации и е един от малкото полкове, които получават бойните си знамена едва през 20-те години на 20-ти век. За този и други факти съобщиха специално за читателите на Zapadno.com от Общински исторически музей-Брезник.

5-ти конен полк е формиран през 1898 година в Добрич. През 1901 година е разформирован и до 1907 година съществува като 1-ви кавалерийски дивизион. От 1909 година се установява на гарнизон в Брезник. В началото на Първата световна война полкът влиза в състава на Конната дивизия и извършва разузнавателни и охранителни действия по посока поста Черна скала на границата – Царево село – Калиманската позиция – Кочани – Велес – Прилеп. В периода 24 – 29 ноември 1-ви дивизион от полка взема участие в боевете при селата Габрово, Серменин, Негорци, Горничет и Гевгели. Полкът участва в освобождаването на Прилеп, Битоля, Ресен, Томорос, Баница, Върбени, Лерин, Охрид, Подградец и Струга, каза от музея в Брезник.

От 1 септември 1916 година е на подчинение на 12-а пехотна Плевенска дивизия и извършва разузнавателни действия в района на Русе. Първи ескадрон на полка участва в десанта при Ряхово на 4 октомври. В периода 25 ноември 1916 година – 9 януари 1917 година полкът преминава река Дунав при Свищов и участва в боевете за овладяване на Букурещ, и преследва противника в посока на река Серет. През 1917 – 1918 година изпълнява охранителни и разузнавателни задачи в района на Серското поле, Ксанти, Узунджово и Одрин. На 9 януари преминава на десния бряг на река Дунав при Хърсово и квартирува във Фрикацей, където остава до 5 октомври и охранява участъка източно от Тулча Кашль, Сомово – Парлита, казаха още от Общински исторически музей-Брезник.

От 17 октомври до 15 ноември 1917 година охранява участъка от развалините Петелинос – Доксан бос по брега на Тахинското езеро в Серското поле. До 10 май 1918 година квартирува в Ксанти. От 11 май до 16 декември е  на бивак, първоначално при Киречлер и Кизилджа (до 9 октомври), а след това и Одрин. На 19 декември 1920 година с Указ № 96 в изпълнение на клаузите на Ньойския мирен договор полкът е реорганизиран в 5-ти жандармерийски конен полк. През 1922 година отново е реорганизиран в 5-та жандармерийска конна група. За командир на полка е назначен полковник Александър Стоянов. През 1928 година конната група отново е реорганизирана в 5-и конен полк. Той е сред малкото полкове, които получават бойните си знамена едва през 20-те години на 20-ти век. Разформирован на 1 март 1936 година и формиран отново в Брезник през 1942 година като част от 4-та конна бригада. От декември 1943 година е на Прикриващ фронт в района на Свиленградско. Взима участие в заключителния етап на Втората световна война и воюва в района на Вранска и Бояновска околия. Разформирован е през 1945 година, уточниха още от музея в Брезник.

В началото на българското участие във войната 5-ти конен полк разполага с числен състав, добитък, обоз и въоръжение. Численият състав е бил: 28 офицери, 750 подофоцери и войници и 1 чиновник. Добитъкът е бил съставен от 782 коне. Обозът е съставян от 44 обикновени коли и 2 специални коли. Въоръжението на полка е било 625 пушки и карабини, както и 692 саби, завършиха от Общински исторически музей-Брезник.

На 8 май тържествено ще бъде открита възстановената Арка на 5-ти конен полк. Историческото събитие ще бъде съпроводено от изпълнение на Гвардейския представителен духов оркестър, шествие, почетен военен караул, поднасяне на цветя и венци и мероприятие в Общински исторически музей-Брезник. Научете още подробности за предстоящото събитие от публикацията: Гвардейският духов оркестър пристига в Брезник за откриването на възстановената арка на 5-ти конен полк и очаквайте още интересни новини за 5-ти конен полк само на страниците на Zapadno.com.

Снимка: Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...