Знамето на 5-ти конен полк и манифест на Цар Фердинанд ще бъдат изложени в експозиция на музея в Брезник

Изложба под надслов “5-ти конен полк и брезничани в Първата световна война” ще бъде открита в Общински исторически музей-Брезник през следващата седмица. Датата на отваряне на изложбата за посетители ще бъде 8 май – денят, в който в град Брезник ще бъде открита възстановената Арка на 5-ти конен полк. Официално откриване на експозицията няма да има, но всеки който желае ще може да я разгледа до края на месец май. Това каза пред репортер на Zapadno.com директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

Чрез исторически снимки, документи, оръжия и веществени материали, които са съхранявани във фонда на Общински исторически музей-Брезник ще бъде показан животът на войниците на фронта. “Целта на изложбата ще е не да проследи бойните действия по време на Първата световна война, а да се акцентира върху участието на обикновения войник, както Националния военноисторически музей направиха една изложба – малкия човек във войната. Посетителите ще могат да видят предмети като войнишка качулка, трофей от фронта – мелничка за кафе, която е принадлежала на пленен съветски войник. Интерес представляват и един войнишки транспортен сандък, който е във фонда на музея и манифестът на Цар Фердинанд, с който България се включва във войната. Този манифест е изтъкан върху зелен копринен плат във фабриката за копринени изделия „Чековъ” – София. Малко музеи биха могли да се похвалят с такъв експонат. Друг експонат, който за първи път ще бъде показан е знамето на дружество “Инвалид” – Брезник, което е основано през 1919 година за подпомагане членовете-военноинвалиди, вдовици, сираци и други. Дружеството е клон на “Съюза на пострадалите от войните” – София.”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова. Знамето на дружество “Инвалид” – Брезник ще бъде изложено в експозиция за първи път. Експонатът се нуждае от реставрация и консервация. Дълги години знамето е съхранявано в храм “Света Петка” в Брезник, откъдето в периода 60-те – 70-те години на миналия век е постъпило във фонда на брезнишкия музей.

Акцент в експозицията ще бъде и знамето на 5-ти конен полк, което само в продължение на 3 дни ще може да бъде видяно в музея на Брезник. Експонатът ще бъде част от изложбата от 8 до 11 май. Знамето е собственост на Националния военноисторически музей, който специално за събитието е предоставил експоната.

Регионален исторически музей-Перник също ще гостува в изложбата “5-ти конен полк и брезничани в Първата световна война”, която ще открои загиналите от Брезнишко в бойните действия. “Не знаем колко е броят на участниците от Брезнишко в Първата световна война, но знаем, че загиналите са над 300 души от Брезнишко. По информацията, която черпим най-много войници е имало в 26-ти пехотен Пернишки полк и 25-ти пехотен полк. Затова в изложбата акцентираме на 26-ти пехотен Пернишки полк с табла, с които ни гостува Регионален исторически музей-Перник.”, каза още директорът на музея в Брезник Емилия Велинова.

Входът за изложбата е свободен, а експозицията ще отвори врати на 8 май (вторник) от 9:00 часа в зала „Военен клуб“ на новата сграда на Общински исторически музей-Брезник (бивш ДНА). Паралелно с изложбата “5-ти конен полк и брезничани в Първата световна война” гостите на музея ще могат да разгледат и експозицията с находки от „Новооткрит римски и късноантичен занаятчийски комплекс (II – IV век) в южното подножие на Бърдото”, която беше открита в средата на месец април и табла с храмове и манастири в област Перник.

Културното мероприятие е съпътстващо на тържественото откриване на възстановената Арка на 5-ти конен полк. Историческото събитие ще бъде съпроводено от изпълнение на Гвардейския представителен духов оркестър, шествие, почетен военен караул, поднасяне на цветя и венци и мероприятие в Общински исторически музей-Брезник. Научете още подробности за предстоящото събитие от публикацията: Гвардейският духов оркестър пристига в Брезник за откриването на възстановената арка на 5-ти конен полк и очаквайте още интересни новини за 5-ти конен полк само на страниците на Zapadno.com.

В публикацията са използвани снимки от фонда на Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...