Белоградчишкият епископ Поликарп оглави литургия в Брезник и провъзгласи отец Константин за протойерей – СНИМКИ

Тържествена Света литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит в храм-паметника “Свети Георги Победоносец”. Богослужението беше по повод предстоящия храмов празник на “Свети Георги Победоносец”, предаде репортер на Zapadno.com.

В Светата литургия съслужиха отец Михаил, отец Константин, отец Николай, който служи в Трънско и епархийски духовници. Пристигането на Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп беше огласено от камбанния звън на храма, след което празничното богослужение започна. Жители и гости на град Брезник целунаха ръката на Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп и бяха благословени от него. Сред гостите бяха зам. кметовете на Община Брезник Мария Добревска и Иван Бъчваров, кметът на селата Долна Секирна и Горна Секирна Богомил Савов и председателят на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Брезник офицер от резерва, полковник Петър Петров, който е и зам. председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Перник.

На тържествената Света литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп ръкоположи отец Константин за протойерей. Титлата е на свещеник от средния клир в православната църква. Дава се на настоятеля на определен храм за отлика от останалите свещеници. Протойереят се ръкополага от по-висш сановник (архиерей, епископ) чрез ръкоположение – ритуал, състоящ се в архиерейско благословение, възлагане на ръце върху главата на посвещаемия и молитва за посвещение. Протойереят ръководи богослуженията и дейността на храма. Останалите свещеници и храмови служители са в негово подчинение.

След литургията беше отслужен тържествен водосвет, а на гостите в храма Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп подари икони. Специално за събитието Църковното настоятелство беше осигурило агнешки курбан в два казана, който беше раздаден на миряните.

Тържествена Света литургия ще бъде отслужена и утре (6 май), когато храм “Свети Георги Победоносец” ще отбележи храмовия си празник. Богослужението ще започне в 8:30 часа, а след него ще бъде раздаден курбан за здраве на миряните.

Разгледайте снимки от тържествената Света литургия в Брезник, която Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп оглави:

[maxgallery id=”22627″]

Виж също...

Loading...