Скулпторът изработил паметника на загиналите партизани от село Радово и бюст-паметника на Владо Тричков в Трън с изложба в Пловдив

На 8 май от 18:00 часа в пловдивската галерия “Възраждане” ще се открие изложба скулптора на Богомил Живков. Изложбата ще продължи до 28 май, съобщава plovdiv-online.com.

Богомил Живков е удивителен майстор на малката форма. Всяка пластика е като сюжет за кратък разказ. Фантазията му на роден ваятел създава от класическите форми истински притчи и зрителят е запленен от способността на твореца да каже толкова много с малкото студен метал. Ръката на Бог, жената и мъжа, митовете – все благодатни и много използвани теми, но тук те зазвучават по новому, защото авторът легитимира своята идея, своето усещане, своята способност да твори и във всяка пластика личи онази творческа индивидуалност, която определя големия творец.

Богомил Живков е роден през 1946 година в Перник. През 1971 година завършва Национална художествена академия-София, специалност “Скулптура”. Има самостоятелни изложби и заедно със съпругата си художничката Майя Горова в България, Германия, Малта, Япония, Австрия, Чехия. Има много участия в скулптурни симпозиуми.

Творческата му дейност включва: паметник на загиналите партизани от село Радово, Трънско; паметник на Евлоги Агаин в град Радомир; входен знак на град Перник; бюст-паметник на Фердинанд Тодоров в град Перник; бюст-паметник на Темелко Ненков в град Батановци; бюст-паметник на Владо Тричков в град Трън; бюст-паметник на Иван Кръстев в град Разград; пластични колони 1300 години България в Национален дворец на културата в град София; пластична колона „Дървото на живота” в град София и други.

Удостоен е с международни и национални награди, сред които: първа награда от Международен симпозиум по скулптура в камък – град Бургас, България – 1974 година; награда от Международно биенале на спортна тематика, под егидата на Международен олимпийски комитет – град Мадрид, Испания – 1981 година; награда за скулптура от Министерство на културата, от Национална художествена изложба в град София – 1975 година; награда за скулптура от Национална художествена изложба в град Перник – 1983 година и други.

Снимка: Галерия Перник

Виж също...

Loading...