Десетки жители и гости на село Сопица отбелязаха храмовия празник на обновената местна църква – СНИМКИ

Двоен повод за празнуване имат днес жителите на брезнишкото село Сопица. Освен Гергьовден местните и техните гости отбелязаха храмовия празник на храм “Свети Георги”. Светата обител посрещна миряни с обновен покрив, таван и частично укрепени стени, предаде репортер на Zapadno.com.

Храмът, който е един от най-старите в област Перник е обновен през последните 2 години с помощта на местни жители, държавата и общинската администрация. Най-активният деец за задвижване на дейностите покрай обновлението на светата обител е сопичанинът Рангел Димитров. Той е член и на Църковното настоятелство на храма. “Видяхме, че положението става кофти. Тука отзад стената се напука и укрепихме. Покривът също беше в лошо състояние – течеше и беше ужас. Майсторите като сваляха старите греди казаха, че покривът бил пред падане.”, разказа Рангел Димитров.

Жена, която работи в Министерски съвет и е свързана със селото спомогнала за отпускане на средства за ремонт на храма. Друг сопичанин, който има дърводелски цех в Кошарево безвъзмездно предоставил материали за ремонта. “Цялата ламперия той купи и тези дървета също той докара. През 2017 година държавата пък отпусна 8 000 лева. Дойде една фирма от София, която докара момчета от Гоцеделчевско, които работят без грешка! Има още малко работа по храма.”, добави още Рангел Димитров и сподели че вероятно ще бъде подета кампания за набиране на средства за довършване на обновлението на светата обител. Хора, които имат къщи в Сопица и местни жители също спомогнали с набирането на средства за ремонт на храма. Община Брезник пък съдействала за разкриване за партида за електрифициране на църквата.

Преди началото на водосвета, жители и гости на Сопица разгледаха частично обновения храм и бяха очаровани от свършената до момента работа. Към 12:30 часа десетките сопичани и гости на селото се събраха в двора на светата обител, където отец Михаил прочете Евангелието от Йоан, направи водосвет и отправи кратко приветствие. “Днес Българската православна църква чества деня на Великомъченик Свети Георги – виден воин, пострадал заради вярата си, още началото на 4-ти век. Но неговата помен и ден днешен ярко свети за хората, които подражават на неговия живот и ходят по неговите стъпки. Не се е острашил от мъченията, от императора и от онези, които го обвиняваха, че е християнин. А ревностно изповяда, че Иисус Христос е Бог и че той вярва в Него. Затова претърпя огромни мъки, които на човека на ума не могат да дойдат. Измъчван до смърт, но укрепван с Божията сила – изцеряваше Бог неговото немощно тяло, утвърждаваше неговата воля с чудесата и знаменията, които се проявяваха, както по неговите молитви, така и върху неговото тяло. И до ден днешен той свети като истински пример за нас, християните, които искаме да следваме пътя Христов. Да бъдем твърди във вяра, да не се отказваме на първата трудност, а да следваме пътя Христов – пътят във вечния живот. По неговите молитви и по неговия пример се спаси и жената на император Диоклециан и стана и тя наравно блаженна с него и преди него замина, за да го посрещне в небесните обятия. А днес, на неговия гроб чудеса се случват и укрепват вярващите хора, които прибягват към личността на Свети Георги и които му се покланят, и го молят. Нека укрепва и вашите сили, неговите молитви да бъдат светъл пример за вашия живот. Да ви наставлява и ръководи примерът на Свети Георги, за да можем следвайки него като наш истински водач във вярата да достигнем и обятията на Царството небесно. Да даде Господ здраве на всички онези, които днес пожертваха този курбан и щедрост, да можем да се насладим и със земната храна. Да даде Господ здраве на онези, които тая година неуморно работиха този храм да придобие вид на храм, които не пожалиха силите и средствата, за да се възобнови. Особено на госпожа Емилия, защото тя с нейното съдействие успяхме да издействаме средствата от Министерския съвет, за да може храмът да придобие приличен вид и да не ни капе в шията, когато влизаме вътре, в храма. По-нататък ще работим за цялостната реконструкция на храма, но с молитвите на Свети Георги, който да ни помага в тези дела, че да можем да ги приведем до край. Живи и здрави, Божията благословеност да бъде върху вас. Честит празник!”, каза отец Михаил към присъстващите гости. Той поръси миряните със светена вода и им подари икони. Сред гостите на празника бяха председателят на общинската структура на БСП-Брезник Венета Петрова и общинският съветник от Общински съвет-Брезник Ваньо Добринов.

Жителите и гостите на Сопица бяха почерпени с телешки курбан, който беше приготвен в два казана. Специално за празника бяха подсигурени безплатни безалкохолни и алкохолни напитки за всички от фирма „Дива“ ООД, която държи ферма в съседното село Слаковци и обработва земеделски земи в района. Собствениците на фирмата дават курбана за храмовия празник на селото за седма поредна година. Идеята за даването на курбан се зародила заради местните жители. Фирмата е инициатор и на курбана за храмовия празник на църквата в село Слаковци. “Обработваме земя тук, а хората в района са невероятно толерантни и човечни. Харесаха ни хората, земята е много плодородна, отношението също е много добро. Така ни дойде идеята в тези села да събираме хората по-често. Курбанът днес е дар от фермата, в която отглеждаме 450 животни.”, сподели Лидия Наумова от фирма “Дива”.

Разгледайте снимки от храмовия празник в село Сопица, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”22688″]

Виж също...

Loading...