Игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор и група духовници били “изгонени” с полицейски конвои от Зографския манастир

Намеса на гръцката полиция била предизвикана от неочаквана поява на игуменът на Църногорския манастир край брезнишкото село Гигинци архимандрит Никанор в българския Зографски манастир на Света гора. Информацията за това се появи в електронното издание на вестник “24 часа”. Игуменът на Църногорския манастир оспори твърденията в статията на елекронното издание.

В публикацията става ясно, че на архимандрит Никанор му е било отказано гостоприемство в манастира поради многобройните опити за злепоставяне на обителта и лично на нейния игумен архимандрит Амвросий. Игуменът на Църногорския манастир се бил включил празничната вечерня на 5 май без да е бил поканен и приет. Освен това той бил заел място на трапезата преди всенощното бдение. Монасите на манастира потърсили съдействие от местния полицейски пост, след което архимандрит Никанор напуснал светата обител, придружен от трима полицаи. Още подробности по случая може да прочетете в публикацията на “24 часа”: Архимандрит Никанор изгонен от Зографския манастир.

През вчерашния ден игуменът на Църногорския манастир разпространи информация и снимки по повод събитията случили се в Зографския манастир. Ето какво беше оповестено от Фейсбук страницата на Църногорския манастир:

Вчера, 05.05.2018г. в 14:30ч. малка група поклонници, водена от архимандрит Никанор се настани в светогорския манастир “Ксенофонт”, за да участва в празничните богослужения в чест на св.вмч. Георги. Три манастира на Атон празнуват свой храмов празник на този ден – Зограф, Ксенофонт и Свети Павел. В манастира Ксенофонт групата участва в посрещането на митр.Теофил, който възглави тържествата. По-късно през деня, за да помогне на друга група български поклонници, загубили пътя си, архимандрит Никанор се отправи на управлявания от него автомобил съм Славянобългарская манастир св.Георги – Зограф. Поради дългото време за пътуване между Ксенофонт и Зограф, архимандритът заедно с придружаващ го поклонник останаха на Малката Вечерня и последвалата я трапеза в Зографския манастир. Малко след 19ч. групата без никакви инциденти се отправи обратно към манастира Ксенофонт. От 20ч. на 05.05.2018г., до края на празничната служба в 11:30ч. на 06.05.2018г. архимандрит Никанор и придружаващите го поклонници стояха на бдението, като архимандритът взе участие както на Входа на Вечернята, така и на св.Божествена Литургия с още близо 40 архимандрити, йеромонаси, свещеници и дякони, а също и на тържествения водосвет, на който изпя молитвословия на гръцки език. С огромна изненада след края на двойния празник групата научи, че била “изгонена” от Зографския манастир. Това просто не отговаря на истината. Като уважава и признава правото на всяка обител да предлага или отказва гостоприемството си на всеки отделен поклонник, архимандрит Никанор уточнява, че нито устно, нито писмено, нито по какъвто и да е друг начин е искал да получи престой в Зографския манастир на 5 и 6 май 2018г. В публикацията се съдържат и други неистини. За краткия си престой в манастира архимандрит Никанор не е общувал с никого другиго, освен с отец Викентий и то на теми, нямащи нищо общо с написаното. Дал е и благословение на няколко зографски отци, които са поискали. Държим да подчертаем, че причината тази година архимандрит Никанор да не бъде в Зограф, а на Ксенофонт, не е свързана с желанието на някои от Зографските братя той да бъде изгонен, което желание те взеха за действителност. Занапред архимандрит Никанор обещава да се съобразява със законите на Зографското гостоприемство. Архимандрит Никанор желае всяко духовно и житейско благо на братята на Зографския манастир и ги поздравява с пасхалния поздрав: Христос Возкресе!

Виж също...

Loading...