Брезник празнува! Откриха възстановената от 2 снимки Арка на 5-ти конен полк – СНИМКИ

Тържествено откриха възстановената Арка на 5-ти конен полк в град Брезник. Събитието беше съпроводено с музика от Гвардейския представителен духов оркестър и гвардейската рота към Националната гвардейска част и четници от Национално дружество „Традиция“ клон Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Минути след 10 часа площад “9-ти септември” в Брезник беше огласен от маршовете на Гвардейския представителен духов оркестър, а пространството около народно читалище “Просвещение-1870” се изпълни с официални гости и граждани. За безопасността на мероприятието движението на автомобили в района на площада, както и до Арката на 5-ти конен полк беше временно преустановено от полицейски екипи на брезнишката полиция. След няколко изпълнения на оркестъра тържествено шествие от военнослужещи и граждани се отправи към Арката на 5-ти конен полк. Шествието се превърна в атракция за брезничани, които с възторг наблюдаваха преминаването на стотиците хора.

Гвардейският представителен духов оркестър, гвардейската рота и четниците от Национално дружество „Традиция“ клон Перник се наредиха най-отпред пред Арката, където имаше почетен караул. Официални гости на събитието бяха: директорът на дирекция „Социална политика” на Министерство на отбраната Иво Антонов, областният управител на Перник Ирена Соколова, зам. областният управител на Перник инженер Васил Павлов, главният секретар на Областна администрация-Перник Цветана Пиралкова, бивши военни, командири и офицери от Резерва и запаса, кметът на Община Брезник Васил Узунов, зам. кметовете на Община Брезник Мария Добревска и Иван Бъчваров, председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова и общински съветници, кметът на Община Перник доктор Вяра Церовска и екипът и, както и кметът на Община Радомир Пламен Алексиев.

Лентата за откриване на възстановената Арка на 5-ти конен полк беше прерязана от кметът на Община Брезник Васил Узунов и областният управител на Перник Ирена Соколова. Приветствие към гостите отправи кметът на Брезник. “Днешният ден е знаменателен за нас, защото успяхме да сбъднем мечтата на много брезничани – възстановената Арка на входа на 5-ти конен полк, такава каквато е била в периода от 1909 до 1945 година. 5-ти конен полк е формиран съгласно Указ № 2 от 1 януари, 1898 година в град Добрич, както по силата на Ньойския договор последователно е реорганизиран в 1-ви кавалерийски дивизион, 5-ти жандармерийски конен полк и 5-та жандармерийска конна група. В град Брезник полкът се установява на гарнизон от 1909 година до разсформироването му през 1945 година. Полкът последователно взема участие в 4 войни. По време на Балканска война – 1912 – 1913 година води боеве в района на Кочани, Щип, Струмица и Булаир. В Междусъюзническата извършва разузнаване и охрана на частите на 7-ма пехотна дивизия на Брегалнишката позиция – Странджа и Калиманци. В годините на Първата световна война – от 1915 до 1918 година, 5-ти конен полк воюва на много позиции със сърбите, франзуците и освобождава Прилеп, Битоля, Струга и други градове. Участва в боеве за овладяване на Букурещ и преследване на румънци и руснаци по направлението на река Серет и е с охранителни и разузнавателни функции в района на Сереското поле и Ксанти. В началото на Втората световна война 5-ти конен полк става част от 2-ра конна дивизия и е изпратен на прикриващия фронт в района на свиленградското село Момково. През 1944 година участва пряко във военните действия на Вранска и Бояновска околия в Сърбия, след което се изтегля и така завършва военен път, който дава 104 убити. Днес ще се преклоним пред паметта на героите – войници, подофицери, офицери и генерали чиято издръжливост и кураж са истински пример за най-висок патриотизъм и несломим дух. Длъжни сме да засвидетелстваме своята благодарност, почит и преклонение пред всички тях, допринесли за славата на Българската армия и българският дух. Всички ние имаме моралното задължение да се обърнем към идните поколения с надеждата са съхранят спомена за героизма и саможертвата на нашите предшественици дали живота си за България.”, каза кметът на Община Брезник Васил Узунов. Той припомни, че през месец септември 2017 година Министерски съвет отпусна 13 хиляди лева за възстановяването на Арката. Кметът благодари на областния управител Ирена Соколова за съпричасността и съдействието за финансирането, както и към хората инициирали и помогнали за възстановяването на паметника.

Приветствие към присъстващите прочете и областният управител на Перник. След нея приветствие отправи директорът на дирекция „Социална политика” на Министерство на отбраната Иво Антонов. “Дргаги жители и гости на Брезник, позволете ми от името на министъра на отбраната господин Красимир Каракачанов и лично от свое име, да ви поздравя с този високопатриотичен акт – възстановяването на славната Арка на загиналите във войните. Този паметник е един от многото такива в България, но аз лично искам да благодаря на ръководството на Общината, че с труд и постояноство успяха да възстановяват този мемориал. Мемориалните портали и арки на славните български полкове се превръщат в паметниците след Първата световна война. На много места те са били символ на това, за което се бориха и загинаха нашите войници. Порталът към полка е портал към славата и вечността. Именно затова възстановяването на този портал, на тази арка е отново един символ на приемственост с миналото, отново символ на вечността. Аз с обобено вълнение присъствам на това тържество, защото Министерство на отбраната много цени и тачи подобни инициативи и ще продължи да помага където трябва и с когото трябва. Мога да кажа, че днес е празник и да честитя празника на Община Брезник, защото да почетеш героите, да откриеш един символ на величието е наистина празник на патриотизма, българщината и на бойната слава. Честит празник, успех на всички!”, каза Иво Антонов.

Кметът на Община Брезник връчи грамоти на Христоско Диков и Божидар Пантев за иницииране на проекта с голям обществен принос “Възстановяване на Арка на 5-ти конен полк на входа на бившето военно поделение – град Брезник”. “Арката тръгна от 2 снимки – едната, която ми даде Христоско и другата която ми даде Божидар. От това беше началото.”, каза кметът Васил Узунов. Той връчи грамота и на главния архитект на Община Брезник Петър Огнянов за изготвяне и даряване проекта “Възстановяване на Арка на 5-ти конен полк на входа на бившето военно поделение – град Брезник”. Градоначалникът изказа благодарност и на скулпторът Борис Борисов за изготвяне на скулптурната фигура на ореола от проекта “Възстановяване на Арка на 5-ти конен полк на входа на бившето военно поделение – град Брезник”.

Дипломи бяха връчени от Военно-патриотични и родолюбиви организации в Република България на: кметът на Община Брезник Васил Узунов, зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска, главният архитект на Община Брезник Петър Огнянов, инициаторите за изграждането на Арката Божидар Пантев и Христоско Диков и скулпторът Борис Борисов.

Цветя и венци на паметника в парка зад Арката бяха поднесени от официалните гости на събитието. Националната гвардейска част отдаде военна чест, след което гражданите също поднесоха цветя и венци на паметника. Гостите имаха възможност да разгледат архивни снимки от Арката и 5-ти конен полк, които Божидар Пантев е предоставил за събитието.

Разгледайте снимки от историческото събитие в град Брезник, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”22866″]

Очаквайте още подробности и новини около откриването на възстановената Арка на 5-ти конен полк и отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война в Брезник само на страниците на Zapadno.com!

Виж също...

Loading...