Полковник П. Петров от Брезник: 5-ти конен полк се отличава с участието си във всички войни на България

5-ти конен полк, който от 1909 до 1945 година е позициониран в град Брезник се отличава с участието си във всички войни на България, както и на територията на Сърбия, Македония, Гърция и включително района на Добрич. Това каза пред репортер на Zapadno.com председателят на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Брезник офицер от резерва, полковник Петър Петров, който е и зам. председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Перник.

Полковник Петър Петров беше сред официалните гости на тържественото откриване на възстановената Арка на 5-ти конен полк, което се проведе по-рано днес в град Брезник. Преди събитието председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Брезник припомни историята на полка. “5-ти конен полк съществува от 1907 година. Преди това през 1887 година, непосредствено след Сръбско-българската война се е появила необходимостта от създаване на военно формирование в Брезник за защита на държавната граница от запад – Сърбия. Това е 2-ро планинско-артилерийско отделение (по тогавашната структура – отделение, което по сегашните стандарти е артилерийски дивизион) от Самоков, което е преместено в Брезник. То просъществува до 1907 година, когато на негово място идва 5-ти конен полк, който е предистанциран от Добрич. 5-ти конен полк участва във всички войни на България – Балканската, Междусъюзническата, Първата световна война и Втората световна война. Дава жертви всички войни. В памет на загиналите от 5-ти конен полк е изграден паметник в казармения район, който с царски Указ и заповед на министъра на войната, тогава е паметник от национално значение, на който се отдават военни почести.”, каза офицер от резерва, полковник Петър Петров.

На въпрос на Zapadno.com с кое се отличава 5-ти конен полк от останалите формирование, полковникът отговори: “Отличава се с това, че взема участие във всички войни на България. На различни места на територията на днешна Сърбия, днешна Македония, Гърция, включително и в района на Добрич е участвал в бойни действия. Той просъществува до 1945 година, когато се връща и демобилизира.”, добави офицер от резерва, полковник Петър Петров.

Днешният 8 май ще остане в историята на Брезнишко и военните архиви като паметен ден, тъй като беше открита възстановената Арка на входа на 5-ти конен полк при бившите военни поделения. Възстановяването е по инициатива на кмета на Община Брезник Васил Узунов с основни инициатори Божидар Пантев и Христоско Диков, както и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Брезник. Прочетете още и разгледайте снимки по темата, ако сте пропуснали: Брезник празнува! Откриха възстановената от 2 снимки Арка на 5-ти конен полк – СНИМКИ

Виж също...

Loading...