Фотографии от колекцията на брезничанина Божидар Пантев показаха Арката и 5-ти конен полк в миналото – СНИМКИ

Един от инициаторите за възстановяването на Арката на 5-ти конен полк – Божидар Пантев предостави снимки от колекцията си, чрез които гостите на тържественото откриване на мемориала в Брезник можеха да направят съпоставка за извършените възстановителни дейности, предаде репортер на Zapadno.com.

Общо 13 фотографии, които брезничанинът Божидар Пантев съхранява през годините бяха показани на големи табла около възстановената Арка и пътеката преди войнишкия паметник. Част от черно-белите снимки са от семейния албум на брезничанина, а други пък са му предоставени от негови съграждани. В изложбата присъства и копие на покана за честване на боен празник, която е от фонда на Държавен архив-Перник. На фотографиите бяха показани и майката на Божидар – заснета пред Арката на полка и дядо му – който е бил дърводелец във формированието. Друг фотос пък показва двама командири пред мемориала. Снимката е част и от постоянна изложба в общинската администрация на Брезник. “Поводът за възстановяването беше точно тази снимка. Умишлено правим този момент със старите снимки, за да се види доколко това, което е направено сега е истинско. Много хора мислеха, че всичко възстановено сега сме го измисли, като например орела.”, сподели Божидар Пантев.

Брезничанинът се чувства приятно и отговорен след като снимки от колекцията му бяха изложени преди Арката на 5-ти конен полк. В експозицията бяха показани малка част от фотографиите свързани с полка, сподели още Божидар Пантев. На откриването на възстановената Арка лично кметът на Община Брезник Васил Узунов връчи грамота на Божидар за иницииране на проекта с голям обществен принос „Възстановяване на Арка на 5-ти конен полк на входа на бившето военно поделение – град Брезник“.

Разгледайте изложбата свързана с Арката и 5-ти конен полк, която беше заснета от обектива на Zapadno.com:

[maxgallery id=”22772″]

Очаквайте още подробности и новини около откриването на възстановената Арка на 5-ти конен полк и отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война в Брезник само на страниците на Zapadno.com!

Виж също...

Loading...