Жители и гости на село Велковци отбелязаха празника летен Никулден с постен курбан пред храма “Света Анна”

В брезнишкото село Велковци отбелязаха празника на Свети Николай Летни или летен Никулден, както още е известен той, научи Zapadno.com.

Традиционно жители и гости на селото се събраха пред храм “Света Анна”. Там отец Константин освети два казана постен курбан и благослови миряните. Курбанът се дава от велковчани, които даряват лични средства за ежегодното му провеждане. Пред храма освен курбан бяха подредени и дарове от местните жители.

През 1077 година в град Мира е бил завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, Светителят в съновидение разпоредил на един свещеник от град Бари да пренесе мощите му в своя град, където живеело компактно гръцко население. Това станало на 9 май 1087 година. През 1139 година в град Бари е бил построен храм, посветен на свети Николай, където и до днес се покоят благодатните мощи на великия древен светител. Този църковен празник в България е известен като „Свети Николай Летни”, пише bg-patriarshia.bg.

На днешния ден не трябва да се работи, за да не се разгневи светецът и да накаже хората с природни бедствия. Жените не трябва да шият, защото с иглата ще избодат очите на свети Никола. В някои региони празникът се нарича още Сухи Свети Никола и се прави молебен за дъжд. Богомолците носят икони и водени от свещеника обхождат нивите с песни. Прави се водосвет на свещени дървета, на извори и кладенци. Накрая в селото се прави курбан за Свети Никола, пише edna.bg.

Снимки: Василка Стоичкова

Виж също...

Loading...