Наследникът на полковник от 5-ти конен полк Христоско Диков: Баща ми отговаряше за изграждането на Дома на народната армия в Брезник

Наследник на полковник Марин Диков, който е служил в 5-ти конен полк и командир на танков полк във Втората световна война – Христоско Диков сподели, че родът му е съставен от военнослужещи още от Сръбско-българската война, предаде репортер на Zapadno.com.

Синът на полковник Диков е направил родословно дърво на фамилията му. Родословните корени показват, че прадядото на Христоско Диков е доброволец в Сръбско-българската война, дядо му пък е трънчанин и е бил участник в Балканската и Първата световна война, а баща му – полковник в 5-ти конен полк и командир на танков полк, носител на Съветски и български ордени и медали. “Кариерата на баща ми е започнала като кавалерист през 1922 година. В 5-ти конен полк е бил два пъти – през 1925 – 1928 година, когато по силата на Ньойския договор е разформирована Българската армия и се е водила жандармерийска група – 5-та жандармерийска група. По-късно пак е дошъл да служи тук, от 1934 до 1937 година. В Брезник се е и оженил за моята майка.”, разказа Христоско Диков пред репортер нa Zapadno.com.

Марин Диков е отговарял за изграждането на бившия Дом на народната армия в Брезник, където сега се помещава Общинския исторически музей. “Той е отговарял за построяването на Дом на народната армия. Имам снимки от освещаването с първа копка. Снимките съм ги дал на Божидар, той ги е увеличил. От албумите, които съм дал си харесаха една снимка – баща ми на кон пред Арката. По повод тази снимка се поде инициативата да се възстанови тази Арка.”, сподели още Христоско Диков. Наследникът на полковник от 5-ти конен полк се чувства приятно заради възстановената Арка на полка в Брезник, която беше тържествено открита вчера.

Друга интересна подробност, която разказа Христоско Диков е името на майка му. “При падането на Одрин през 1913 година се ражда майка ми. В чест на падането на Одрин, който се е казвал “Адрианопол”, дядо ми написал писмо дъщеря му да се казва Адриана.”, разказа още Христоско Диков, който е и един от основните инициатори за възстановяването на Арката на 5-ти конен полк. Прочетете още и разгледайте снимки по темата, ако сте пропуснали: Брезник празнува! Откриха възстановената от 2 снимки Арка на 5-ти конен полк – СНИМКИ

Виж също...

Loading...