Богомолци се събраха на храма в село Ребро, за да отбележат празника на Свети Николай – летни

На 9 май, когато светата Църква чества пренасяне мощите на свети Николай Мирликийски Чудотворец, в китното брезнишко селце Ребро богомолците се събраха, за да почетат празника. В богослужението участваха и двамата енорийски свещеници от Брезник – протойерей Константин Стойчев и йерей Михаил Станкович. На клира песнопенията изпълниха хористите от брезнишкия престолен храм. Молитвено участие взе и игумена на близкоразположения Църногорски манастир архимандрит Никанор с послушници от светата обител, съобщи Софийската епархия на официалния си сайт.

В края на богослужението отец Константин се обърна с прочувствена проповед към народа, в която посочи причината и нуждата са се почитат светите божии угодници и призова християните чрез молитва към тях да подражават на делата им, за да се уподобят на Христос. Накрая бе отслужен водосвет и бе благословена празнична трапеза. Одухотворени и радостни, хората споделяха задоволството си от празничната служба и си пожелаха да има повече такива събития.

Църквата “Свети Николай  Мирликийски” е завършена през 2015 година, като най-много за изграждането и благоукрасяването й се погрижи благочестивата жителка на село Ребро Божанка Кисова.

В миналото жителите на двете села Ребро и Кривонос са се черкували в манастира “Свети Никола Летни”, разположен в непосредствена близост в пазвата на планината Любаш. През годините на тоталитаризма светата обител е разрушена и двете села си построяват едноименни храмове. Очаква се това лято да започнат строително-възстановителни работи в манастира, финансирани по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 година.

Виж също...

Loading...