Заради замърсяването на река Ерма експерти на РИОСВ-Перник и Басейнова дирекция пристигат на проверка в Трън

Експерти на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник и Басейнова дирекция “Дунавски район”-Плевен ще пристигнат в град Трън заради замърсената река Ерма, научи Zapadno.com.

През вчерашния ден река Ерма в района на Трън промени цвета си и побеля, след което придоби син цвят. В социалната мрежа Фейсбук се появиха снимки на замърсената река. След обход на еколога на Община Трън се установило, че замърсяването идва от района на трънския квартал “Мурговица”. Цветът на Ерма бил променен за няколко минути, след което водата в реката отново върнала първоначалния си облик. Кварталът, който се намира в съседство със скалния параклис “Света Петка” е известен сред местните с недобросъвестните граждани, които го обитават. Ежегодно част от хората в “Мурговица” изхвърлят отпадъците си в дере до реката, въпреки наличието на контейнери в квартала.

През днешния ден по коритото на реката в града нямаше признаци замърсяването да е предизвикало проблеми за живота в Ерма.

Днес към обяд в Министерство на околната среда и водите постъпил сигнал за замърсяването на река, към който били добавени няколко снимки. Сигналът е изпратен до Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник, откъдето ще сформират група от специалисти за проверка. От Инспекцията са учудени на сигнала, тъй като в района на град Трън няма индустриални обекти, които биха могли да предизвикат замърсяването, но са разположени няколко действащи склада. Складовете на големи местни картофопроизводители.

Утре от 11 часа в град Трън ще пристигнат експерти от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник и Басейнова дирекция “Дунавски район”-Плевен, които заедно с представител на Община Трън ще извършат проверка.

Снимка: Фейсбук

Виж също...

Loading...