Ученици от някогашното трънско село Звонци ще посетят София чрез проект на столично училище

Децата от сръбското село Звонци, което преди години е попадало в границите на България и е било част от някогашната Трънска околия ще посетят София. Инициативата е на столично училище и е по проекта “Не сме ви забравили”, на който основната идея е през месец май децата от Звонци да посетят българската столица, предаде програма “Христо Ботев” на БНР.

Началото на проекта “Не сме ви забравили” е поставено преди няколко години в столичното училище. “Преди 2-3 години директорката, заместник-директорката и хорът на училището са отишли в село Звонци, в Сърбия – Западните части и там хората са ги посрещнали със сълзи на очите, че едва ли не те са забравени от нас. Затова сега правим проект, за да ги доведем тук, в София. Ще им дадем подаръци – книжки събираме. Общо взето 50 деца ще дойдат заедно с учители и ще ги заведем в Музея на София, и в зоопарка.”, разказа ученичката Илиана Петрова.

Учениците от училището в село Звонци учат по няколко часа седмично български език, което според Илиана Петрова и съученика и Станислав Свиленов не е достатъчно. “При положение, че те са българи и че трябва да си знаят своя език. Затова им събираме книги – да могат да се научат на собствения си език.”, сподели ученикът Станислав Свиленов. Учениците от столичното училище са на мнението, че връстниците им от Западните покрайнини ще харесат София и България.

В началото на 20 век Трънска околия е включвала в състава си 21 общини: Банишор, Брезник, Бусинци, Бегуновци, Врабча, Долна Мелна, Звонци, Зелениград, Клисура, Конска, Кострошовци, Кошарево, Красава, Лева река, Пенкьовци, Рани луг, Раяновци, Стрезимировци, Трън, Филиповци и Ярловци. През 1919 година, съгласно Ньойския договор от Царство България са откъснати райони от следните околии: Кюстендилска (660,8 кв. км.), близо половината от Царибродска (417,9 кв. км.), Трънска (277,9 кв. км.), Кулска (171,9 кв. км.) и Видинска (16,7 кв. км.). Общата площ на Западните покрайнини е малко над 1545 кв. км. откъснатите села от Трънска околия са: Трънски Одоровци, Звонци, Ясенов дел, Куса Врана, Берин извор, Нашушковица, Ракита, Вучи дел, Пресека, Петачинци, Врабча, Искровци, Грознатовци, Стрезимировци, Паля, Сухи дол, Кострошевци, Драинци, Колуница и Клисура (Трънска Клисура). Границата от 1920 година разделя някои от тези села на две части – Петачинци, Стрезимировци, Врабча. Прочетете още по темата, ако сте пропуснали публикацията: НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ! Преди 100 години община Трън е била околия съставена от 21 общини с общо население 30 хиляди жители

Виж също...

Loading...