Цветан Цветанов пристига в Брезник за откриването на паметна плоча за евреите работили в местността “Гледан”

Високопоставени гости се очаква да пристигнат в Брезник през утрешния ден по повод откриването на паметна плоча на евреите, които са работили в трудовите работни групи при кариерата в местността „Гледан“ край града, научи Zapadno.com.

Събитието ще бъде уважено от посланика на Израел в България, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, зам. министър на външните работи, посланика на САЩ в България и други официални гости. Паметната плоча ще бъде открита от 13:00 часа в местността “Гледан”, в края на Брезник, посока Красава. Предложението за поставянето на паметната плоча е на Организация „Приятели на Израел в България – Негев“ и Организация на евреите в България „Шалом“ като част от националната програма по отбелязване на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи и депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот. По спомените на живи свидетели и архивни документи на кариерата край Брезник са работили евреите от I-ва Трудова дружина в Трънска клисура в периода 1942-1944 година. Прочетете още по темата, ако сте пропуснали: В местността „Гледан“ край Брезник ще бъде поставена паметна плоча за евреите работили там в периода 1942-1944 година

След откриването на паметната плоча в малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870” ще се проведе научна сесия, която ще започне от 14:30 часа. На сесията лекция ще изнесе от доцент доктор Румяна Христиди от Историческия факултет на Софийския университет “Свети Климент Охридски”. Ще бъде представена и книгата “75 години. Незабравените лица на спасението“ от доктор Максим Бенвенисти, след което историкът от Брезнишко Аниела Асенова ще представи “Незабравения край на България – община Брезник”. Научната сесия е отворена към граждани и жители на региона, уточни пред репортер на Zapadno.com зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска.

Виж също...

Loading...