Жители на трънското село Рани луг заменяли агнета за котки от Сръбско по време на турското робство

Легенда, която се предава сред местното население в трънското село Рани луг гласи, че по време на турското робство тогавашните жители пътували в съседна Сърбия, за да заменят агнета за котки. Това разказа пред репортер на Zapadno.com историкът и трънчанин Кирил Михайлов.

Местното население в Рани луг се отличава с това, че е гостоприемно, с което се отличават старите знеполци. “В селото имаше прекрасни майстори, които като личности ги помня. Майсторите работиха по България, Либия, Италия и други страни, но хората си заминават.”, сподели Кирил Михайлов. Над населеното място се извисява един от планинските първенци – Щърби камък, от който се открива живописна гледка на региона. Предполага се, че в древността на върха е има тракийски светилища.

Трънското село Рани луг е известно и с интересна църква, до която расте вековно дърво. Храмът се намира извън селото, в посока полето. “Църквата е изключително стара. В нея има постамент, която е монтиран за вътрешна колона, но е постамент от статуя в старо трако-римско светилище. Надписът на камъка е на старогръцки и той е известен. По местни легенди и предания се говори, че над селото е имало крепост в древността. Споменава се, че назад в годините местните младежи копаели от любопитство в района и намерили златна ламарина, която била навита на руло. Няма информация да е имало надписи по нея.”, разказа още историкът и трънчанин.

Населеното място е известно и със заместник-командира на Трънския партизански отряд Стефан Рангелов, който е и роднина на Кирил Михайлов. “Той е бил единственият човек, който е имал военно образование в тогавашния партизански отряд. Бил е школник в школата за запасни офицери, откъдето бяга в партизански отряд. В отряда ги е учил как да стрелят, как да се прикриват, как да хвърлят граната – елементарни неща в един стрелкови бой. За съжаление е загинал на Яничова чука. Една от песните на Гюрга Пинджурова е посветена на него.”, разказа още Кирил Михайлов.

Трънското село е свързано и с легенда за размяна на агнета за котки. “Някога назад, в турско робство има местна легенда, че в Трънско са измряли всички котки – някаква болест се е появила. Ранилужчани първи се сетили да влезнат дълбоко в Сръбско и размяната била агне за котка. Давали са по едно агне за една котка. Зорът им е, тъй като в онези години е имало много полски добив и във всяка къща се е съхранявала продукция, която е нападана от гризачи. Това са ми го разказвали местните хора.”, сподели още историкът и трънчанин.

На 12 май Рани луг ще отбележи празника си със събор, чрез който организаторите се надяват да поставят началото за възстановяване на старите ранолужки традиции и добруването на селото.

Виж също...

Loading...