Името на читалището в село Велковци, което е сменяно 3 пъти произлиза от историко-географска и етнографска област Грахово

Народно читалище “Граовска пробуда-1928” в брезнишкото село Велковци е сменяло името си 3 пъти в своята история. Първото име произлиза от историко-географска и етнографска област Грахово или Граово, както е по-известна в наши дни. За този исторически факт пред репортер на Zapadno.com разказа секретарят на народно читалище “Граовска пробуда-1928”  Василка Василева.

През месец май велковското читалище ще отбележи 90-годишнината от учредяването си. Институцията е била основана на 8 януари 1928 година в помещение в селото на мястото, където сега е изграден храм „Света Анна“. На учредяването са присъствали 20 местни жители, които се събрали в бакалницата “Днесъ 8 януари 1928 година жителите на с. Велковци, околия Брезнишка, окръг Софийски на брой 20 души се събират в помещението на велковското първоначално училище по инициатива на Борис Георгиев с цел основаване на читалище”, е записано в копие от протокола за учредяването, който се съхранява в архивите на институцията. В членската книга са записани имената и на първите членове на читалището, които са били общо 108 активни читалищни дейци.

Читалището се именува “Граховска пробуда” поради факта, че село Велковци се намира в земите на историко-географска и етнографска област Грахово (Граово). Самата област обхваща Брезнишката и Пернишката котловина. След известно време думата “Грахово” за областта спира да се употребява и става “Граово”. Това е и причината последното име на читалището, което е преименувано през 2010 година след решение на читалищното настоятелство да е “Граовска пробуда-1928”. Преди това дълги години културната институция е носила името “Милан Василев” в чест на местния жител Милан Василев, който е първият учител в селото.

Първоначално читалището се е основало в една бакалница. До началото на 80-те години на миналия век се помещава в сградата на училището на Велковци. През 1982 година тържествено е открита новопостроената сграда на институцията, която се намира във велковската махала “Палилула”. Сградата разполага с кино салон, читалня, библиотека и допълнителни помещения. През годините към читалището съществува група за автентичен изворен фолклор, която е участвала в регионални и национални фестивали. Групата е печелила златен медал на фестивала в Копривщица. Впоследствие групата преустановява дейността си заради липсата на нови таланти в състава. Сурвакарската група на Велковци е сред гордостите на местната култура. Сурвакарите са печелили и продължават да жънат успехи на регионални, национални и международни фестивали. За всички награди от последните 36 години е отреден специален кът. В наши дни към читалището се изявяват две талантливи деца, които изпълняват фолклорни песни.

Ежегодно в културното средище се организират различни инициативи и тържества по повод празнични дати. Активният период на читалището е през лятото, тъй като тогава селото се изпълва с деца, които прекарват ваканцията си при своите баби и дядовци. В летните дни децата посещават библиотеката, за да заемат книги, които трябва да прочетат през ваканцията си. През зимния сезон предимно местни жители посещават библиотеката, която разполага с над 4200 тома книги. През изминалата 2017 година около 60 са новите читатели.

Виж също...

Loading...