Край Брезник откриха първата в България паметна плоча на евреите от трудовите лагери – СНИМКИ

Първата в България паметна плоча на евреите, полагали принудителен робски труд по време на Холокоста в периода 1941 – 1944 година беше открита край град Брезник. Церемонията по откриване на паметната плоча събра официални гости от държавната, регионална и местна власт, представители на институции, компании и граждани, предаде репортер на Zapadno.com.

Паметната плоча беше открита в местността “Гледан”, където по спомените на живи свидетели и архивни документи на кариерата край Брезник са работили евреите от I-ва Трудова дружина в Трънска клисура в периода 1941-1944 година. Организация „Приятели на Израел в България – Негев“ и Организация на евреите в България „Шалом“ са инициатори за поставянето на постамента. Събитието е част от националната програма по отбелязване на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи и депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот.

Официални гости на събитието бяха: Цветан Цветанов – председател на парламентарната група на политическа партия ГЕРБ, Георги Георгиев – заместник-министър на външните работи и национален координатор за борба с антисемитизма, Георги Кръстев – секретар на Съвета по сигурността при Министерския съвет, генерал Константин Попов – народен представител и председател на Комисията за приятелство България – Израел в Народното събрание, доктор Александър Александров – народен представител от ГЕРБ, Станислав Владимиров – народен представител от БСП, Дейвид Епщайн от посолството на САЩ в България, Евгений Тодоров от посолството на САЩ в България, Ирена Соколова – областен управител на Перник, доктор Александър Оскар – председател на Организация на евреите в България „Шалом“, Николай Гълъбов – председател на Организация „Приятели на Израел в България – Негев“, Димитър Цоцорков – председател на Надзорния съвет на “Асарел Медет”, доктор Александър Мирков от Музей за история на София, доктор Румяна Христиди от Исторически факултет на Софийски университет “Свети Климент Охридски”, доктор Вяра Церовска – кмет на Община Перник, старши-комисар Димитър Попов – директор на Областна дирекция МВР-Перник и Калоян Паргов – председател на БСП-София.

Церемонията беше открита със слово от кмета на Община Брезник Васил Узунов. “Днес сме се събрали да открием първият в България мемориален знак в памет на евреите, които са полагали робски труд по времето на Холокоста. Много са местата в България, където са работили абсолютно безплатно и насила мъже в периода 1941 – 1944 година. Едно от тях е пясъчната кариера “Гледан” в подножието, на която се намираме. Точно тук, на това място по спомените на живи свидетели и архивни документи са били докарвани мъже евреи на възраст от 18 до 55 години от Трудовите работни групи в Трънска клисура, които са работили при нечовешки условия. Това се смята за репресивна мярка съгласно антиеврейски закон за защита на нацията, приет през декември, 1940 година и прилаган срещу българските евреи до септември, 1944-та. Позволете ми да открия днешното събитие и да ви уверя, че Община Брезник е съпричастна към всички страдания, преживени от еврейския народ. Убеден съм, че днешният ден ще накара много хора да се замислят и преоценят историческите факти. Нека това бъде началото на едно задълбочено и ползотворно сътрудничество между Община Брезник и еврейската общност в България. Добре дошли в община Брезник.”, каза Васил Узунов в началото на церемонията.

Думата беше дадена и на Цветан Цветанов, който уточни, че такива дати трябва да се отбелязват. “Когато се връщаме – 1940-та година, когато едно парламентарно решение взима решението за закона за защита на нацията, ограничава възможността на тези евреи да могат да живеят свободно, да могат да работят и да се реализират професионално. Този закон дава възможност през 41-а – 44-та година да има така наречените “Трудови лагери”, в които да могат действително тези хора да бъдат експлоатирани, да бъдат нарушени техните човешки права, да бъдат отделени от техните близки и същевременно да бъдат експлоатирани по начин, който всеки един от нас, отчитайки тези исторически факти – би ги отрекъл. Това, което прави впечатление е, че тогава в този период, тук на това място е била извършена тази експлоатация на тези хора.”, посочи Цветан Цветанов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ благодари на представителите на БСП в лицето на Калоян Паргов. “Виждам, че тук са вече и народни представители, които са от Пернишкия многомандатен избирателен район, защото на подобни събития не трябва да има политическо разделение. На подобни събития трябва да има политическо единение, политически консенсус и всички трябва да бъдем заедно и да се противопоставяме на всичко това, което може да ни разделя и да ни припомня подобни събития, които всички ние отричаме.”, каза още Цветан Цветанов.

Изказвания направиха още Цветина Кръстева от Организация на евреите в България „Шалом“, която прочете поздравителен адрес от посланика на Израел в България Нейно Превъзходителство Ирит Лилиан и доктор Александър Оскар – председател на Организация на евреите в България „Шалом“. Откриване на паметната плоча беше направено от Васил Узунов, Цветан Цветанов, доктор Александър Оскар и Димитър Цоцорков, които заедно свалиха платното, покриващо паметния знак.

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от: Община Брезник, Организация на евреите в България „Шалом“, Организация „Приятели на Израел в България – Негев, Цветан Цветанов – председател на парламентарната група на ГЕРБ, генерал Константин Попов – народен представител и председател на Комисията за приятелство България – Израел в Народното събрание, Ирена Соколова – областен управител на Перник, доктор Вяра Церовска – кмет на Община Перник, Виолета Младенова – председател на Общински съвет-Брезник, Калоян Паргов – председател на Градски съвет на БСП-София, посолството на Азербайджан, посолството на Израел, посолството на САЩ, “Асарел Инвестмънт” ЕАД, Станислав Владимиров – народен представител от БСП, фирма “Трейс Рисорсиз” ЕООД, Община Трън и граждани и гости на Брезник.

Събитието продължи с научна сесия в брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”.

Разгледайте снимки от церемонията по откриването на паметната плоча край Брезник, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”23098″]

Виж също...

Loading...