Преподавателят от Брезник Савка Борисова получи специална награда от председателя на Синдиката на българските учители

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева връчи специална награда на главният начален учител от брезнишкото средно училище “Васил Левски” Савка Борисова. Отличието е връчено на заключителния етап на XXI национален конкурс „Учител на годината“, който се проведе в столичния хотел “Балкан” (“Шератон”), научи Zapadno.com.

Тази година в авторитетния конкурс кандидатстваха над 250 учители и директори от цялата страна, от които бяха номинирани 74. Сред тях са победителите, наградени от Синдиката на българските учители за професионализъм, отдаденост и новаторство в десет направления. 27 учители и директори станаха носители на високия приз на Синдиката „Учител на годината“ и 47 на специалната награда на председателя на Синдиката на българските учители, включително и в новото направление „Учители наставници“, уточниха от СБУ.

Събитието се проведе на 11 май – Деня за почит към светите братя равноапостоли и първоучители Кирил и Методий. “Всяка година кандидатстват учители от цялата страна. Представянето на преподавателите минава Комисия, която съответно допуска до заключителния етап на конкурса определен брой учители. Тази година са допуснати 74 учители в 10-те категории на конкурса. Категориите са за предучилищно, начално, природо-математическо, хуманитарно образование, за млад учители, за извънкласни дейности, възпитатели, за учители в професионални гимназии, за учители-наставници, за директори, за учители по изкуство и спорт. Участието ми беше в категория “Начално училищно образование”. За участие в конкурса всеки учител попълва анкетна карта с информация, в която се отговаря по различни въпроси – откъде си, колко годишен стаж имаш, какво ти е образованието, методи, които се използват в работата, проекти, по които е работено и други.”, каза пред репортер на Zapadno.com главният начален учител от Брезник Савка Борисова, която е и ръководител на Детското полицейско управление в общината, както и председател на общинската организация на Синдиката на българските учители. Пред Комисията преподавателите представят и презентации или снимки, които показват извършените им дейности.

На заключителния етап най-много учители са били номинирани в категориите за начално образование, хуманитарно образование, директори и природо-математическо образование. След този етап втора Комисия определя номинираните за “Учител на годината”. “Затова в някои от категориите имаше по трима наградени учители на годината, а в други пък – по един награден.”, уточни още Савка Борисова. Специалната награда, с която е награден и преподавателят от Брезник представлява по-малка статуетка от тази за “Учител на годината”.

В залата на церемонията по връчването на отличията са присъствали близо 200 гости, сред които министърът на образованието и науката, председателят на Държавната агенция за закрила на детето, началници на Регионални управления по образованието и други официални лица. Номинираните учители от област Перник са били четирима – Савка Борисова от брезнишката гимназия, Пенка Иванова от пернишкото основно училище “Свети Иван Рилски”, която е удостоена с “Учител на годината” и още две дами – възпитател и начален учител от училища в Перник и радомирското село Извор.

Снимки: Савка Борисова

Виж също...

Loading...