Отбелязват Спасовден с празнична литургия в трънския храм “Свети Николай” и курбан на параклиса в село Дълга Лука

Християнският празник Спасовден (Възнесение Господне) ще бъде отбелязан с литургия и курбан в Трънско, предаде репортер на Zapadno.com.

На 17 май (четвъртък) от 9:00 часа в храм “Свети Николай” в град Трън ще бъде отслужена празнична Света литургия. Богослужението ще бъде водено от отец Николай. По-късно през деня той ще освети курбан на параклиса “Вознесение Господне” в трънското село Дълга Лука. Параклисът е изграден преди 6 години и ежегодно местните се събират на него за Спасовден. В 12:30 часа ще започне освещаването на курбана и благославянето на жителите и гости на селото, уточни отец Николай.

Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-тия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето, което се смята за край на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца. На български празникът се казва и „Спасовден“, дума, която етимологически произлиза от „спасение“.

Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. Именници на този ден са: Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна и Сотир.

Виж също...

Loading...