Средновековна улица на занаятите, игри, концерт и други изненади за “Нощ на музеите” в град Брезник

Тазгодишното издание на инициативата “Нощ на музеите” в град Брезник се очертава да бъде изключително интересно и изпъстрено със събития, научи Zapadno.com.

На 19 май (събота) през целия ден Общински исторически музей-Брезник, брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” и Сдружение за опазване и развитие на традицията “Хала” – Перник ще представят различни инициативи по повод Европейската нощ на музeите. Събитията ще започнат от 10:00 часа с детска програма, в която деца от село Ноевци ще гостуват на връстниците си от град Брезник под надслов “Да пеем и танцуваме заедно”.

Участници от 5 до 105 години пък ще могат да се включат в играта „Тайните на нашата история“, която ще е отворена от 10 до 20 часа. По-умелите със заснемането пък могат да се снимат и да печелят чрез друга игра, в която най-добрите фотографии ще бъдат публикувани на Фейсбук страницата на музея. Снимките трябва да се изпращат на електронна поща: mmbreznik@abv.bg.

През целия празничен ден в Брезник ще отвори Средновековна улица на занаятите, в която ще бъдат демонстрирани военни занаяти и ще може да се разбере повече информация за бойното снаряжение. Камен Евтимов ще направи демонстрация на плетене на бойна ризница. Улицата ще е отворена от 11 до 18 часа. В програмата ще бъде включено и предизвикателството “Бъдете средновековен войн за един ден”, чрез което всеки може да участва в конкурс след като се заснеме.

По време на “Нощ на музеите” в Брезник ще бъдат показани и домашни занятия като обработка на вълна. Демонстрацията ще бъде направена от Йорданка Василева. Цветове и багри пък също ще докоснат посетителите чрез старинни техники за оцветяване на тъкани и икони. По-сръчните пък могат да се пробват да изработят средновековен накит.

Кулминацията на събитието ще бъде концертът „Музеят и приятели”, в който ще се преплетат граовски и шопски ритми. За концерта ще гостува танцов състав „Пендари” от град Банкя и детски танцов състав „Граовчета” към брезнишкото средно училище “Васил Левски” с ръководител Яна Кираджиева.

На 19 май от 11:00 до 22:00 часа залите на Общински исторически музей-Брезник ще са отворени за посещение, а входът ще е свободен. “Заповядайте! При нас може да преоткриете себе си и своите корени! Ние ви очакваме! Ще има и още изненади…”, допълват още от музея на Брезник. Залите на културната институция са разположение в бившия Дом на народната армия и класното училище в Брезник.

Виж също...

Loading...