В деня на побеляването на река Ерма рутинна проверка установила, че няма проблеми

В деня на побеляването на река Ерма в Трънско експерти от Изпълнителна агенция по околна среда са осъществявали мониторинг на реката, който бил по график. Мониторингът показал, че река Ерма е чиста по показатели PH, електропроводимост и кислородно насищане. Побеляването на реката е било за кратко и не е предизвикало проблеми на флората и фауната в Ерма. Това казаха специално за Zapadno.com от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник.

В края на миналата седмица снимки на река Ерма, чийто води бяха в бял цвят предизвикаха серия от коментари в социалната мрежа Фейсбук. Стигна се до подаване на сигнал в Министерство на околна среда и водите заради побеляването на Ерма. Сигналът, който бил подаден на 10 май, четвъртък е препратен към Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник. На следващия ден – 11 май, Инспекцията заедно с представители на Община Трън и Басейнова дирекция “Дунавски район”-Плевен направили проверка на река Ерма в няколко района край град Трън. “Взехме проби и на място установихме, че реката е чиста по показатели за кислородно насищане, електропроводимост и PH. Прави се и анализ по допълнителни показатели, но той ще се забави. Било е краткотрайно петно и е изтекло нещо белезникаво – все едно някой е измил бетонова площадка или вар. Кметицата и екологът са направили обход по реката.”, уточниха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник.

Оказало се, че в деня когато водите побелели, експерти от Изпълнителна агенция по околна среда правили рутинен мониторинг на река Ерма. “Колеги от Изпълнителна агенция по околна среда са били в района и са правили мониторинг по график. Тогава реката също е била чиста по показателите, които се мерят еднократно като PH, електропроводимост и кислородна насищане.”, добавиха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник. От Инспекцията не изключват възможността петното, което смени цвета на реката в Трънско да е дошло от Сърбия, откъдето извира Ерма.

В публикацията е използвана снимка от Фейсбук

Виж също...

Loading...