Първи Църногорски събор “В сърцето на Граово” ще събере фолклор, занаяти и традиция на поляните над Гигинци

Първо издание на Църногорски събор “В сърцето на Граово” ще се проведе в средата на месец юли. Съборът ще се проведе на голямата поляна пред Църногорския манастир “Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамян” край брезнишкото село Гигинци, научи Zapadno.com.

Организатори на събитието са фондация “Георги Енчев”, Областна администрация-Перник, КРИБ-Перник със съдействието на Министерство на земеделието, храните и горите, Българска православна църква, Общините Брезник, Трън, Перник, Земен, Радомир и Ковачевци. Идеята на организаторите е събитието да стане голям събор на Граовско, който ще съчетае фолклор, занаяти, исторически игри, манастирски производители и други изненади, които се подготвят. Място на събора ще има освен за фолклорни състави и изпълнители от област Перник, така и от страната.

Богатата история, култура и дадености на региона са предизвикали интереса на организаторите да направят Църногорския събор, към който вече има интерес. “В сърцето на Граово” ще се проведе от 13 до 15 юли с целодневна програма с многокомпонентни събития. Входът за Църногорския събор ще бъде свободен.

Очаквайте още подробности за Църногорския събор “В сърцето на Граово” на страниците на Zapadno.com!

Виж също...

Loading...