Читалището на Брезник и самодейната разказвачка Ивета Марианова с престижни награди от фолклорния конкурс „Дай, бабо, огънче!“

Брезнишкото народно читалище „Просвещение-1870“ е отличено със специална награда на кметството на пернишкото село Мещица от X-ия Национален детски фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче!“. Това съобщи пред репортер на Zapadno.com секретарят на читалището Пейчо Панов.

Наградата е присъдена на брезнишкото читалище за цялостно представяне на институцията. На сцената на „Дай, бабо, огънче!“ са се изявили три състава от културната институция на Брезник. Самодейната разказвачка Ивета Марианова, която е към групата за словесен фолклор на народно читалище „Просвещение-1870“ също е удостоена с награда от конкурса. Талантливата Ивета Марианова е отличена с първа награда в категорията „Словесен фолклор“, в която са наградени още 3 разказвачки. Жури от специалистите в областта на фолклора Цветана Манова, Радка Братанова и Георги Манолов оцениха изпълненията на съставите и изпълнителите на конкурса.

Юбилейното издание на Националния фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче!“ се проведе на 12 май в пернишкото село Мещица. На сцената на събитието се изявиха близо 650 деца – представители на детски градини, училища, читалища, сдружения и НПО от общините Перник, Брезник, Плевен, Костинброд, Кюстендил, Лом, Елин Пелин, Враца, Пазарджик, София област и град София. За първа година взеха участие и 25 деца от младежката група на Неа Тригля от Тригля, Халкидики – Гърция. Конкурсът се организира от народно читалище „П. К. Яворов-1926″ – село Мещица и сдружение „Дай, бабо, огънче!” – Перник.

Снимки: Милена Иванова

Виж също...

Loading...