Брезничани отбелязаха Спасовден с водосвет и курбан на оброка “Свети Спас” в лесопарк “Бърдото” – СНИМКИ

Празникът Спасовден беше отбелязан от граждани и гости на град Брезник в лесопарк “Бърдото”. Десетки миряни се събраха на оброка „Свети Спас“ (Свето Възнесение Господне), където отец Михаил Станкович прочетете Светото Евангелие от Йоан, предаде репортер на Zapadno.com.

Отбелязването започна около 11 часа, когато присъстващите се събраха при оброка, където поколения брезничани са чествали Спасовден. Отец Михаил прочетете Евангелието от Йоан и направи водосвет, с които поръси оброчния камък и всички миряни за здраве. След което той приветства присъстващите. “Благодарим на Община Брезник, че и тази година подпомогна да имаме този празник, да се съберем тука и да имаме телесната утеха, а именно – храната, която е приготвена от нашите клисарки и Нели. Благодарим на всички, които се потрудиха и постараха, че да можем наистина с едно сърце и с една душа да славиме Единия Бог, Отеца, Сина и Светия дух. Днес, когато Църквата чества Възнесение на нашия Господ Иисус Христос. Нека всички ние да издигнем сърцата си към възнасящия се Господ Иисус, да отворим умовете си, да приемеме Неговата истина, Неговата любов, Неговата правда. Да заживееме според Неговите заповеди, че да може Църквата да се умножава и да бъде изпълнена с вярващи хора, които да прославят Бога. Възнасяса се Господ, но Той оставя Своето учение на нас, за да живееме и според Него, да се наставляваме от Него, да можеме да се потопим в истината на нашия Бог. Нека просвети душите ни, сърцата ни с тази истината, следвайки Го да достигнеме Царството небесно. Божието благословение да бъде върху вас. Честит празник!”, обърна се отец Михаил към миряните.

В годините преди 9-ти септември 1944 година събирането за Спасовден при оброка на “Бърдото” е било много живописно. 91-годишната брезничанка Роза Диманова го описа като всенародна веселба с жива музика, пълни маси с ястия и танци на ливадата. Раздаването на курбан за Спасовден при оброка на „Бърдото“ е възстановено през 90-те години на миналия век от женското дружество „Зора“ с председател Павлина Денкова. Тя е била и основният инициатор за възобновяването на отбелязването на празника в лесопарка. Дружеството с председател Павлина Денкова е наследник на създаденото през 1900 година от видни брезничанки женско дружество „Зора“. Преди около 10 години танцов състав към брезнишкото читалище участвал в отбелязването на християнския празник на “Бърдото”. Инициатор на програмата с музика бил учителят Борко Иванов.

Преди раздаването на курбана Аниела Асенова от Църковното настоятелство каза, че не е толкова важно как се е отбелязвал Спасовден на “Бърдото”, а по-важното е хората да се събират за празника. За провеждането на курбана и организирания транспорт от града до оброка се погрижи Община Брезник.

Разгледайте снимки от отбелязването на Спасовден на оброка в лесопарк “Бърдото”:

[maxgallery id=”23405″]

Виж също...

Loading...