Възобновяват Празника на квасеното мляко в Трън с възможност да се изявят представители на занаяти и творци в домашната кухня

Празникът на квасеното мляко “Екомилк” ще бъде възобновен и ще се проведе в края на месец юни. Тазгодишното издание на запазената марка “Екомилк” ще даде възможност на местни фермери, представители на художествените занаяти и творците в домашната кухня да се изявят, предаде репортер на Zapadno.com.

Събитието се организира от фондация “Д-р Стамен Григоров”, която вече е оглавена от дъщерята на Юлия Григорова – Ирена Иванова. Празникът, който за първи път се провежда през 2007 година беше прекъснат през последните 2 години. “Имаме договорка между фондацията и Общината да възстановим празника, защото той е включен в програмата на проект, който е спечелен от Станимира Хаджимитова, която прави грънци в Бусинци. Тя е спечелила един сериозен проект за обучение основно на млади хора и в тази част е включен празникът в следващите 2 години – 2019 и 2020 година. За да има приемственост тази година Общината поема финансирането на празника, като по договорка обикновено е в края на юни или началото на юли. Мисълта ми е, че госпожа Григорова и нейната дъщеря Ирена Иванова вече работят по въпроса да направим празника.”, сподели инженер Евгения Такова, която е директор на дирекция “Устройство на територията общинска собственост и инвестиционна политика” в Община Трън.

Организаторите на предстоящото събитие, което ще се проведе в центъра на Трън ще дадат възможност да бъдат представени освен млечни продукти и други вкусотии или художествени красоти. “Здравейте, любители на българското КВАСЕНО МЛЯКО ! Разбрахте ли вече, че … ЕКОМИЛК се завръща в Трънско на 30 ЮНИ т.г. / събота/ 11 часа на площада пред Народно читалище „Гюрга Пинджурова-1895“ гр.Трън. Какво да очакваме – всичко най-хубаво от познатите ви трънски празници на домашното българско кисело мляко и млечни продукти – чистотата и аромата на трънската природа, фолклорни ритми и трънски хумор и не на последно място ДА ХАПНЕМ НЕЩО СВЕЖО …  Новото на ЕКОМИЛК 2018 – даваме думата на местните фермери, представители на художествените занаяти и на творците в домашната кухня…дегустираме и си вземаме за домашната трапеза…не си забравяйте паричките, изкушения ще има за всеки вкус.”, споделят организаторите на събитието. Желаещите да участват в предстоящото издание на “Екомилк” трябва да заявят своето участие по-рано, за да им бъдат предоставени централни места по площада. Производителите, които имат пряко желание да се включат в празника трябва да се запишат при координатора за събитието Цветана Маркова в Община Трън.

Името на празника на квасеното мляко “Екомилк” е свързано с проект по трансгранично сътрудничество. “Екомилк” беше името на проект по трансгранично сътрудничество, с който се правиха два празника. Проектът беше с международно участие, основно между България и Сърбия. Тогава се включиха и Община Бабушница, които представиха традиционен млечен продукт, а колегите от Ниш и Сурдулица бяха само с присъствие на празника. На тазгодишното издание отново ще ги поканим тях. Имаме си традиционни посетители и производители на празника от Мещица, Брезнишко, Божурище и други места. Тази година, за да бъде широкообхватно – някои ще продават мляко и млечни произведения и ще демонстрират чрез дегустация, а други пък може да продават например сладката, които се смесват с млякото. Няма да имаме ограничения. Всеки, който иска да покаже какво произвежда е добре дошъл на площада.”, сподели още инженер Евгения Такова. Тя допълни, че участници-производители могат да се включат в “Екомилк” и на самия ден, в който ще се проведе.

Снимка: НЧ “Гюрга Пинджурова-1895”

Виж също...

Loading...