Областният управител на Перник редом с минния бранш в най-голямото събитие от Европредседателството

Областният управител на област Перник Ирена Соколова взе участие в петото издание на Европейския минен бизнес форум, съобщиха от Областната администрация. Всяка година форумът се провежда под патронажа на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, като този път е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Проявата се организира от Българската минно-геоложка камара и Европейската асоциация на минните индустрии, работодателски и професионални организации в този бранш, както и най-голямата нестопанска организация за социално отговорни практики – Българска мрежа на Глобалния договор на ООН.

Организаторите съобщават, че това е най-голямото събитие в България по време на европредседателството. На него присъстват около 300 души от целия континент, участват 15 посланици, европейски и български политици, областни управители и кметове, представители на институции, бизнеса и академичните среди.

Бизнес средите от област Перник също бяха представени на форума, включително с участници от фирмата, чийто проект за добив на полезни изкопаеми се реализира в Брезник.

Минният форум дава платформа на най-високо равнище за дискутиране на перспективите пред минната индустрия. Целта на дискусиите е да утвърдят ключовата роля на минерално-суровинната индустрия като база за конкурентоспособно и устойчиво икономическо развитие. В словото си при откриване на събитието министър Петкова отбеляза ключовата  роля на минерално-суровинната индустрия за развитието на икономиката на държавите.

„Общата ни цел е утвърждаването на важната роля на тази индустрия като база за конкурентоспособно и устойчиво икономическо развитие. Днес, тук присъстват и представители на Западни Балкани, в синхрон със стремежа на правителството да привлече повече ангажирани участници в открит диалог по най-важните и актуални въпроси, който вълнуват цялата европейска общност”, сподели Соколова.

Сред ключовите лектори са Марк Раховидес – президент на Европейската асоциация за добив на метални руди и индустриални минерали и Кшиштов Кубатски – генерален директор на Центъра за Източна Европа на Европейското партньорство за иновации в областта на суровините, който ще представи възможностите за финансиране на иновационни проекти в бранша.

По време на дискусионните панели ще бъдат очертани технологичните новости, политиките и бъдещото на този важен за икономиката на Европа сектор.

Снимки: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...