23 000 лева годишно за Община Трън, ако даде минералната вода на „Акватек“ ЕООД

В продължение на 35 години Община Трън може да разчита на 2,20 лева за кубически метър минерална вода от находище „Трънска Банкя“, ако бъде избран кандидат-концесионерът „Акватек“ ЕООД, научи Zapadno.com. Тъй като 1 кубически метър минерална вода е равен на 1 000 литра или 2 000 малки бутилки вода, това означава, че за всеки 2 000 малки бутилки за продажба, Общината ще получава общо за всички 2,20 лева. Например, независимо дали трънската минерална вода ще се продава за 50 стотинки или за 1 лев, в бюджета на Общината ще постъпва по-малко от половин стотинка за малка бутилка.

Варненската фирма „Акватек“ е единственият кандидат, допуснат до етапа на отваряне на офертите. На заседание на Комисията за избор на концесионер на минералната вода беше публично съобщена част от информацията, която се съдържа в обвързващото предложение на кандидата. При отварянето на офертата стана ясно, че „Акватек“ предлага подробна информация за опита си, за инвестиционното си предложение, за финансирането на концесията, за ситуацията в региона и за възможните пазари на минералната вода.

От прегледа на документите личи, че фирмата планира изграждане на бутилиращо предприятие с модерно оборудване. Предложеното от фирмата еднократното годишно концесионно плащане е в размер на 23 000 лева, а сред идеите за рекламна кампания на бутилираната вода фигурира търговското име „Аква Трън“.

На заседанието на Комисията присъстваха както представител на кандидата „Акватек“, така и бившият концесионер Диана Кишкилова – отново в качеството си на кандидат за концесията. Тя поиска да се запознае с материалите на своя конкурент, но Комисията и отговори, че подобно нещо не е предвидено в процедурата и може да стане на следващия етап. „Дай боже да се стигне дотам“, заяви водещата на откритата част от заседанието.

Изборът на концесионер продължава, въпреки че Кишкилова отново смята да обжалва действията на Община Трън, защото по думите и до нея не достигат никакви уведомления за хода на процедурата.

Досега няколко пъти Кишкилова се обръща към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) като държавен орган, който следи законосъобразността на тези процедури. Във връзка с избора на нов концесионер една от жалбите на бившия концесионер не беше уважена, а по другата доскоро течеше производство. Какво е крайното решение на КЗК все още не е ясно, но на уебсайта на институцията е написано, че проверката по нейната жалба вече е приключена.

Виж също...

Loading...