Близо 70 самодейци и сурвакари от Брезнишко и Пернишко се изявиха за 90-годишнината на читалището във Велковци – СНИМКИ

Народно читалище „Граовска пробуда-1928“ в брезнишкото село Велковци тържествено отбеляза своята 90-годишнина от учредяването си. В пъстрата програма участие взеха близо 70 самодейци и сурвакари от общините Брезник и Перник, предаде репортер нa Zapadno.com.

Официални гости на събитието бяха: зам. областният управител на Перник Иво Иванов, зам. кметовете на Община Брезник Мария Добревска и Иван Бъчваров, председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова, кметът на село Велковци Василка Стоичкова и фолклористът Милчо Георгиев. Да уважават празника дойдоха и кметовете на брезнишките села Кошарево и Слаковци. Началото на програмата беше дадено с кратка история за учредяването на читалището във Велковци. На 8 януари 1928 година, по инициатива на Борис Георгиев и 20 местни жители в селото се учредява читалище с името “Граховска пробуда”. Необходимостта от културна институция е обоснована с ролята на читалищата за културното-просветно развитие на народа ни през Възраждането. Първият председателят на читалището е Димитър Недялков, първият секретар е Борис Георгиев, а първи библиотекар е Варадина Божилова. Откриването на читалището е било посрещнато с голяма радост, надежда и желание за работа от населението. Първоначално институцията разполагала само с един шкаф с книги, дарени от велковчани. Шкафът се е помещавал в бакалницата на Григор Гожов. Най-осезателните прояви са били вечеринките, които ежегодно се организирали и представяли от ентусиазирани учители, ученици и будни младежи на Велковци. Първата пиеса, която е поставена на читалищната сцена е била по Иван Вазов. През 1950 година е основан първият танцов състав, който е ръководен от Лозан Иванчев. В историята на институцията ярък блясък са оставили изпълнителките на народни и маркови песни Златка Войнова, Роза Арсова и Владка Костадинова. През 80-те години на 20-ти век е създадена група за изворен фолклор, която участва в регионални и национални фестивали. През 1986 година групата за изворен фолклор е отличена със златен медал от Националния събор на народното творчество в Копривщица. В наши дни гордостта на читалището са певицата Ралица Кирилова и сурвакарската група на село Велковци.

Благодарности бяха поднесени на Димитър Дойчинов и Велин Петров за издаването на книгата “Историята на храма “Света Анна” и историята на село Велковци”, която двамата са посветили на 90-годишния юбилей на читалището. Благодарим на всички самодейци и членове на читалището за всеотдайната подкрепа и желание за работа през тези години, каза водещата на програмата. Поздравителен адрес към гостите отправи зам. кметът Мария Добревска от името на кмета на Община Брезник Васил Узунов. “Уважаеми членове на читалищното настоятелство, уважаеми читалищни дейци на народно читалище “Граовска пробуда-1928 г.” – село Велковци. Уважаеми читалищни дейци, уважаеми самодейци, най-сърдечно ви поздравявам по случай 90-годишнината на народно полезна дейност на вашето читалище. Народно читалище “Граовска пробуда-1928 г.” е културно средище в общината. За 90 години от създаването си е намерило своето заслужено място в обществения и полезен живот, както на село Велковци, така и на цялата община. Чрез своите колективи през годините, читалището е завоювало редица престижни отличия – от Националния събор в Копривщица до национални и регионални прегледи на художествената самодейност. Днес, народно читалище “Граовска пробуда-1928 г.” формира облика на селото и на общината като просветен и културен център. Днешният празник е израз на уважение към всички, които са свързали живота си с просветното и културно наследство, създадено от нашите предци и от нашите родители. Честит празник на всички членове и самодейци на народното читалище, продължители на вековната ни духовна традиция. На всички вас, които правите празниците на другите и за които най-голяма награда са радостта в очите на хората. Желая ви здраве, вдъхновение и много успехи в благородното читалищно дело. Васил Узунов – кмет на Община Брезник”, поздрави кметът на Общината чрез поздравителния адрес.

Заместник-областният управител на област Перник Иво Иванов също взе думата и поздрави присъстващите. “Уважаеми читалищни деятели, уважаеми жители на село Велковци, приемете най-сърдечни поздрави от областния управител госпожа Ирена Соколова – управител на област Перник и от мен, по случай 90-годишнината от създаването на народното читалище “Граовска пробуда-1928″. 90 години народно полезна дейност от самото създаване до днес, 90 години – близо един век. 90 години на читалищните дейци, съхраняващи местните традиции, историята и автентичния фолклор. За тях мога да кажа, че това е едно вдъхновение, така и за вас днешния празник е празник на равносметката, която мисля, че вие с гордост и удовлетворение ще посрещнете. Бъдете живи и здрави, запазете огъня и искрата, която е запалена пред 90 години. Съхранете и предайте на идните поколения всичко това, което сте запазили и за опазване на българщината. Честит празник!”, обърна се зам. областният управител Иво Иванов.

Приветствие за юбилея отправи и председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова. “Позволете ми от името на Общински съвет-Брезник и лично от мен да ви поздравя по повод юбилея. За мен е огромно удоволствие да съм на днешния ви празник. Този празник е на село Велковци. Този празник е на община Брезник. Този празник е на България, защото България има уникалната институция, която я няма никъде по света, наречена “читалище”. Нашите предци са създавали читалища, защото са имали потребност от култура, имали са потребност от образование, имали са потребност да покажат на света, че сме българи, че не отстъпваме на най-добрите в нищо. Дейността, която развивате като културно-просветна организация, посветена на съхранението на традициите и устрема за опазване на родната памет е повод за гордост. Нека ентусиазмът ви никога не стихва. Бъдете така всеотдайни на читалищната дейност, защото нуждата от духовност е все по-осезаема в съвременното общество. Нека читалището да запази своята идентичност и да продължава да развива просветната дейност, както го е направило през изминалите 90 години. И както нашите деди са вярвали в общото дело и са сътворявали заедно, така и ние трябва да повярваме и да го направим всички заедно. Бъдете здрави и продължавайте да разпалвате огъня на българската традиция и дух, защото те ни държат в здравата пласт на единна и мощна нация. На служителите – бивши и настоящи, на всички самодейци – честит празник!”, каза Виолета Младенова.

Брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” също поздрави колегите си. “Уважаеми читалищни членове и колеги, приятели, честит 90-годишен юбилей! Нека устремът към светлината и знанието никога не секват във вашето читалище. Пазете, както досега духа на българщината, най-светлите и чисти традиции на нашия народ. Желаем на вас, хората които сте се посветили на традициите в отстояване на българското самородно изкуство, здраве, вдъхновение и много успехи в благородното читалищно дело. Нека свещникът на знанието и творчеството никога да не угасне.”, обърна се секретарят Пейчо Панов от името на колектива на народно читалище “Просвещение-1870”.

На сцената пред читалището се изявиха самодейци на народно читалище „Просвещение-1870“-Брезник, народно читалище „Просвета“-Батановци и народно читалище „Граовска пробуда-1928“-Велковци с изпълнения на певицата Ралица Кирилова, която е и част от вокална група „Авигея“-София, както и на децата от велковската сурвакарска група. По време на изпълнението на Ралица Кирилова част от гостите на празника се хвана на кръшно хоро, в което се включиха и председателят на Общински съвет-Бреник Виолета Младенова и кметът на Велковци Василка Стоичкова, както и секретарят на велковското читалище Василка Василева.

Разгледайте снимки от честването на 90-годишния юбилей на читалището във Велковци, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”23635″]

Виж също...

Loading...