Брезничанката Йорданка Борисова демонстрира как се преде с вълна на Средновековна улица на занаятите в Брезник – ВИДЕО

Древният занаят предене на вълна беше демонстриран на Средновековна улица на занаятите, която за първи път беше подредена в град Брезник. Нестандартната улица е част от програмата на Общински исторически музей-Брезник за отбелязването на тазгодишното издание на Европейската нощ на музeите, предаде репортер на Zapadno.com.

Домашният занаят беше показан по-рано днес пред ученици от основно училище “Христо Смирненски” от брезнишкото село Ноевци. Брезничанката Йорданка Борисова, която демонстрира занаята сподели, че децата бързо са се научили да предат с вълна. Тя се занимава със занаят откакто се помни, а уменията си е придобила от майка си и баба си.

Преденето е процес, който се извършва по няколко начина в зависимост от това, какъв конец се цели да извлечен от вълната. Най-финото предене на конец се извършва чрез дървени хурки, които в различните региони на страната имат специфична геометрия, която определя напридането на вълната върху вретеното. За по-грубите тъкани и за по-дебел конец се ползва предене на чакрък. За разлика от фините конци (прежда), получавани от дървените хурки, които са предназначени за изтъкаването на платове за дрехи, грубите конци (маане) се използват за изтъкаването на килими и черги, дебели връхни дрехи и други, които изискват по-голяма дълготрайност на материята. В миналото във всяка българска къща е имало тъкачен стан, а занаятът се е предавал от поколение на поколение – от майка на дъщеря и от баба на внучка. Това споделиха от Общински исторически музей-Брезник за занаята.

Брезничанката Йорданка Борисова споделя, че който има желание би го научила на преденето с вълна. На Средновековна улица на занаятите тя използваше макет на тъкачен стан, на който показваше как се преде търлък. Времето за изработване на един продукт от вълна е в зависимост от сръчността на занаятчийката. Брезничанката се надява все повече млади хора да се учат на преденето с вълна.

Научете как се преде с вълна от демонстрацията пред камерата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...