Плъстене на вълна и рисуване върху ръка с къна демонстрира Габриела Павлова на Средновековна улица на занаятите в Брезник – ВИДЕО

Плъстенето на вълна и рисуването върху ръка с къна са сред занаятите, които бяха показани на Средновековна улица на занаятите в град Брезник. Инициативата е част от програмата на Общински исторически музей-Брезник по отбелязване на Европейска нощ на музеите, предаде репортер на Zapadno.com.

Габриела Павлова от град Перник се занимава с плъстене на вълна от около 1 година и той е едно от хобитата и. Вълна се добива от овце, някои кози, лами и други животни. Овчата вълна е по-широко използвана от тази на което и да е друго животно и обикновено се добива чрез остригване. Вълната е различна в зависимост от мястото където се намира. Не всички животни имат една и съща вълна. Вълната е различна от овце до овце, както е косата на човек. През Средновековието вълната е важна част от световната търговия.

Навремето българите са практикували мокро плъстене на вълна. Тогава материалите са били по-различни, но техниката е една и съща. След като се вземе вълната, с ръце започва да се напластява на хоризонтално и диагонално. Късовете нишки се поставят на маса, след което се покриват с кърпа, която пък се мокри с вода със сапун. Благодарение на пяната от водата със сапун, нишките се сплъстяват една с друга. След този процес може да се направят различни форми – топче, цветя или други предмети, радващи окото.

Габриела Павлова показа и друго нейно хоби и занаят – рисуване на български символи върху ръка с къна. Самата къна е растение, което се изсушава до прахообразно състояние. Прахта от къната се смесва е етерични масла, черен чай и захар, след което сместа се изсипва в конусче от найлон.

Научете се как се сплъстява вълна и вижте какво може да се направи от нея във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...