Съдът оправда бившия кмет на Трън Станислав Николов за инцидента с детето

Бившият кмет на Трън Станислав Николов не е блъснал с джипа си първокласник през 2015 година и не по негова вина момчето е с половин черен дроб и без далак. Присъдата по най-скандалното дело в Трън е прочетена от съдия Михаил Алексов. С нея той оправдава Николов да е причинил по непредпазливост 2 средни и 2 тежки телесни повреди на малчугана Ивайло Стоянов, съобщава електронното издание на вестник “24 часа“.

Катастрофата стана на 13 ноември 2015 година на кръстовището край училището в Трън. При опит да премине зад автобус, момчето било пометено от задницата на джипа “Фолксваген Туарег” на кмета. Според обвинението скоростта на кмета била 25 километра в час. Освен това от прокуратурата казват, че Николов не е бил внимателен въпреки предупредителния знак “Деца” край училището.

Прокурор е поискал 1 година и половина затвор за Николов. Защо обаче той е оправдан, ще стане ясно от мотивите на съда, които все още не са публикувани. Николов бе обвинен след скандал. Делото срещу него първоначално беще прекратено с мотива, че Ивайло сам се е блъснал в джипа. След служебна проверка главният прокурор Сотир Цацаров иззе случая от разследващите в Трън и го възложи на прокуратурата в Перник. Там обвинителите намериха улики срещу Николов и му повдигнаха обвинение.

Близките на Ивайло са поразени от оправдателната присъда и ще обжалват пред Пернишкия окръжен съд. Малчуганът и до днес не иска да пресича улици и се страхува от коли, казват те.

През юни миналата година Николов хвърли оставка като кмет на Трън. Той беше градоначалник, номиниран от ГЕРБ. По време на заседанията Николов нито веднъж не се яви в съда. Версията му за случилото се е, че Ивайло сам се е блъснал в задния ролбар на джипа му. “Ще се отърве, няма да го осъдят”, коментират трънчани през “24 часа”, когато делото започна.

Три месеца след началото на процеса през миналата година съдия Алексов бе избран от Висшия съдебен съвет за шеф на Районния съд в Перник. Преди това той оглавяваше съда в Трън, уточнява още “24 часа”.

Виж също...

Loading...