Всяка година Община Трън извозва по 7-8 камиона с отпадъци от нерегламентираното сметище в трънския квартал “Мурговица”

Нерегламентираното сметище в трънския квартал “Мурговица” генерира отпадъци за 7-8 камиона. Ежегодно всяка пролет Община Трън организира почистване на сметището със специализирана техника. Това каза пред репортер на Zapadno.com кметът на Община Трън Цветислава Цветкова.

Нерегламентираните сметища са проблем от години в Трънско, които се подхранва от недобросъвестни граждани, жители и виладжии. Най-известното място, където всяка година се изхвърлят тонове отпадъци е трънският квартал “Мурговица”. В района между един от блоковете и река Ерма постоянно се изхвърлят боклуци, въпреки наличието на контейнери по целия квартал. На въпрос на Zapadno.com дали Общината предприема действия по санкциониране на нарушителите, кметът Цветкова отговори: “Кого да санкционираме? Дали мислите, че можеме да видиме ние кой го прави това нещо? Те просто си ги изхвърлят от блока, който се намира над ската, си ги хвърлят от терасите и така нататък.”, каза Цветислава Цветкова.

Проблемът съществува отдавна и ежегодно Общината почиства сметището, което след време отново се появява. “Всяка година се налага да почистваме там ската, въпреки че има достатъчно контейнери. Над 20 контейнера има в квартала, а може би и повече. Точно пред този блок има четири контейнера. Трябва на място да се хване човекът, а няма кой да стой пред блока и да гледа от коя тераса се хвърля боклукът, защото точно от терасите се изхвърлят боклуците.”, каза още кметът на Община Трън и добави, че порочната практика се извършва в тъмните часове на денонощието. Наскоро отпадъците отново са почистени, но след месеци вероятно нерегламентираното сметище отново ще се появи.

На няколкостотин метра от образуващото се нерегламентирано се намира скалния параклис “Света Петка”, от който се открива изглед към “Мурговица” и поразиите, които някои недобросъвестни граждани правят.

Виж също...

Loading...