Жители на село Ребро празнуваха като едно време – с курбан и веселие на ребърския манастир в подножието на Любаш – СНИМКИ

Жители на брезнишкото село Ребро отбелязаха празника за Свети Николай Летни на ребърския манастир “Свети Николай Мирликийски”. Местните се събраха като едно време – традиционно, с курбан и гости. Група жители от съседното село Кривонос също се бяха присъединили към празника, предаде репортер на Zapadno.com.

Празникът на манастира е възстановен през 7 години от Филип Николов от Ребро. В начинанието му му помагат и неговите съселяни, както и кметското наместничество. Всяка година местният фермер Любомир Симов – Муката дарява животно за приготвянето на курбана при манастира и тези, които се отбелязват в селото. Жени от Ребро пък замесват питки и помагат в приготвянето на трапезата за празника.

До 70-те години на миналия век манастирът е обитаем, но след това започва период на разграбване. През 2011 година Филип Николов решил да възстанови събора за Свети Николай Летни – по стар стил, когато е и храмовият празник на светата обител. Така с общи усилия вече в продължение на 7 години местните се събират на святото място.

Манастир Свети Николай Мирликийски” е разположен в подножието на планината Любаш, в местността “Престола”. Според местните той е изграден в периода 13 – 14 век, но е бил възобновен през 19 век. В наши дни от манастира са останали само стените, а иконописите по тях вече липсват. Към светата обител е имало и жилищна сграда, която впоследствие е разрушена, след като огромно дърво, което било отсечено паднало върху нея. Въпреки това местните продължават да се събират.

Преди да се раздаде празничния обяд, отец Михаил Станкович прочете Светото Евангелие от Йоан и направи водосвет. Християнката от Ребро Божана Кисьова съдействаше на отеца като изпълни няколко песнопения. След освещаването отец Михаил се обърна към присъстващите с думите: “Ето и днес сме събрахме тук, за да прославиме Свети Николай Мирликийски Чудотворец и манастира в село Ребро, посветен на отпразнуването на пренасянето на мощите на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Велик светител, укрепил вярата не само в своето сърце, но и в много сърца на хората, където светителстваше, а именно – в град Мир.”, каза отец Михаил в приветствието си. Той пожела Бог да спомогне за обновяването на ребърския манастир и поздрави жителите на двете села за празника.

Разгледайте снимки от празника на манастира край село Ребро, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”23799″]

Виж също...

Loading...