Отец Васил на празника в Бегуновци: Храмът на селото е изграден, за да ни помага да сме душевно богати – СНИМКИ

Жители и гости на брезнишкото село Бегуновци отбелязаха празник на Свети Никола Летни в двора на местния храм „Свети Никола Летни”. В двора на светата обител местните раздадоха курбан за здраве и благоденствие за християнския празник и за храмовия празник на църквата, предаде репортер на Zapadno.com.

В началото на празника отец Васил направи водосвет за здраве и освети курбана, който беше от агнешко месо. Отецът се обърна към присъстващите с думите: “Това е един празник на пренасяне на мощите на Свети Никола от днешна Турция в град Мир, в областта Ликия. От областта Лития, италианците са решили да пренесат мощите при един от така наречените кръстоносни походи. И в 1092 година ги пренасят от Турция в днешна Италия. Освен този празник, празнуваме и на 6 декември. Тогава е успението, заспиването или смъртта на Свети Никола. Един наистина велик светец – много популярен, много известен. Ние приемаме, че е покровител на моряците, риболовците и банкерите. И може би нашите прадеди като са строили този храм – започнали са 1835 година, 10 години строеж. По-късно – изписване, доколкото са можали през 1861 година, та до ден днешен да ни пази и закриля. И да ни помага в това да сме богати, не само материално, но и душевно. Бих казал, че трябва да сме по-свободни, по-спокойни като има такъв празник.”, каза отец Васил и добави, че по-свободните жители на селото могат да участват в подготовката на празника.

Празникът беше известен и чрез камбанния звън от камбанарията. Организатори на курбана са кметството на Бегуновци, бегуновското народно читалище „Просвета-1922 г.“ и бегуновчани, съвместно с църквата „Свети Никола Летни“. Основните дарители за приготвянето на курбана са Цветанка Апостолова и Теодосий Попасенов Дамянов. След освещаването на курбана и водосвета жители и гости на Бегуновци седнаха заедно на масите, за да се почерпят със супата, погачи, баници и безалкохолни и алкохолни напитки.

Разгледайте снимки от храмовия празник и курбана в село Бегуновци:

[maxgallery id=”23796″]

В публикацията са използвани снимки на Анита Димитрова

Виж също...

Loading...