България получи статут на държава, свободна от класическата чума по свинете

Световната организация за здравеопазване на животните официално призна България като държава, „свободна от класическа чума по свинете“ и това става по време на Генералната Сесия на организацията, която се провежда тази седмица в Париж, Франция, съобщиха от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните.

Вчера, на 24 май България получи здравния сертификат за официално признат статут по време на тържествена церемония на Световната Асамблея на делегатите на Световната организация за здравеопазване на животните в Париж. Световната организация за здравеопазване на животните е единствената организация, чиито стандарти по здравеопазване на животните са признати като референтни от Световната търговска организация.

Предоставянето на официален статут, признат от Световната организация за здравеопазване на животните, има голямо значение за икономическото развитие на страната, посочи Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасността на храните. През 2016 година Европейската комисия прие Решение, с което допусна България да търгува с живи прасета в рамките на Европейския съюз, след като преди това имаше повече от 10 годишна забрана, наложена във връзка с контрола на заболяването класическа чума свине.

Виж също...

Loading...