Духовници и политик провериха ремонтните дейности на манастирите край селата Билинци, Лева река и Пенкьовци

Областният управител на Перник Ирена Соколова и викарият на Софийска епархия Белоградчишки епископ Поликарп в навечерието на 24 май посетиха манастири в област Перник в ремонт. Обектите са сред общо 15 свети места, за които има проекти за възстановяване с безвъзмездни средства, отпуснати от Програмата за развитие на селските райони. С договори за ремонт и реконструкция са 11 църкви и манастири. Един от проектите е в процес на обработка със заповед за одобрение, съобщава gradski.org.

Векове наред българските манастири са били твърдина на българската духовност и култура, просветеност и писмовност. В навечерието на Деня на българската просвета, култура и писменост – 24 май,  Соколова и владиката Поликарп посетиха манастира „Свети Архангел Михаил“ край брезнишкото село Билинци. Те бяха съпроводени от  игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор, изпълняващ ангажимент да помага в осъществяването на проекти по Програма за развитие на селските райони и отец Константин Стойчев, който отговаря за манастира. За да се стигне до обновяващата се обител, трябваше да се използва помощ от горското стопанство в Брезник, което предостави специализирани автомобили, защото след селото до манастира се стига по около километър черен и стръмен на места горски път.

Освен укрепване и обновяване на храма в проекта е включена и вертикална регулация на терена с масивна ограда, а тъй като там няма ток, ще бъдат монтирани и фотоволтаици. Ръководителят на обекта инженер Димитър Александров потърси съдействие от областния управител по ускоряване на сроковете за съгласуване на наложили се промени в проекта с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Обсъдени бяха и други проблеми, свързани с окончанталното му приключване. Проверяващите посетиха и манастирите „Свети 40 мъченици“ при трънското село Лева река и Пенкьовският манастир „Света Петка“, където изпълнението на проектите е в напреднала фаза. Преди време манастирът в Лева Река стана популярен с изображение на свети Кирил  Философ, което беше разчетено като образ на единият от създателите на глаголицата – свети Константин Кирил Философ. Това се превърна в медийна сензация въпреки, че още през 1889 година професор доктор архимандрит Павел Стефанов беше коригирал това твърдение на историка и археолог Димитрина Митова – Джонова, проучвала и публикувала подробно описание на манастирската църква в Лева река.

Автор и снимки: Руми Борисова, gradski.org

Виж също...

Loading...