С около 5 % е поскъпнала земеделската земя в България, като средната стойност за декар през 2017 година е била 872 лева

Земеделската земя у нас е поскъпнала с около 5 % по данни на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Средната стойност на декар през 2017 година е била 872 лева. Увеличението на цените е трайно при земеделските ниви, докато ливадите и пасищата поддържат постоянна цена, съобщи БНТ.

Основното търсене у нас е на качествена земеделска земя, с по-големи парцели, плодородна почва, възможности за напояване и за получаване на субсидии. Традиционно най-скъпи са земите в района на Добрич и Силистра, където цената е двойно по-висока в сравнение с останалите райони. В Добруджа декарът достига 1800 лева отчитат от асоциацията. Най-евтина е била земята през миналата година в района на Габрово – 400 лева за декар и в Кърджали – 300 лева. В Кърджалийско почти няма пазар, хората обработват земята си и я предават по наследство, без да търгуват с нея.

Напоследък се наблюдават интересни промени на пазара със земя, като райони, които бяха подценявани преди, сега земеделската земя активно се търгува. Няма резки движения и при изплащаните ренти в страната. Най-високи са в Добричко – по 87 лева за декар, най-ниски в Габровско – по 18 лева.

Виж също...

Loading...