КРИБ-Перник: Идеята на Църногорския събор над село Гигинци е да популяризира граовските фолклор, традиции и дух

Сдружението на пернишките работодатели КРИБ-Перник е инициатор за провеждането на фолклорен събор на историко-географската и етнографска област Граово. Това съобщи по време на общото събрание на сдружението неговият председател Георги Милев. Събитието е наречено Църногорски събор „В сърцето на Граово“ и ще се състои на 13, 14 и 15 юли на поляните край Църногорския манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци, пише gradski.org.

Мястото не е избрано случайно тъй като има исторически сведения, че още в 17 век при манастира в Църна гора, както местните наричат околната планина, е ставал голям панаир. Освен именити изпълнители на граовски фолклор – професионалисти и любители, среща на сцените на събора ще си дадат и гости от цялата страна. С концертна програма ще се представи и ансамбъл „Българе“. Свои специални щандове ще имат националните организации на животновъдите, месопреработвателите, хлебарите и други. Специална програма за гостите на събитието има и светата обител. Братството ще покани в изложението на стоки да участват и други манастири. В съботата през нощта вечерта ще има свенощно бдение, а в неделната света Литургия към църковните певци ще се присъедини и фолклорният квартет „Славей“. Гостите ще могат да опитат как се бият манастирските камбани и сами да си направят сувенири за спомен от събитието.

Георги Милев прикани колегите си от КРИБ-Перник активно да се включат като производители, спомеществователи, а защо не и като изпълнители в събора. „Повечето етнографски области в България имат своите събори и фолклорни събития и нашата цел е да популяризираме Граово, граовските фолклор, традиции и дух“, коментира Милев. Той изрази задоволство, че инициативата е подкрепена лично от областния управител на Перник Ирена Соколова, която е приела да оглави Инициативен комитет за подготовка на събитието и има благословението на Светейшия български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Общото събрание на КРИБ-Перник прие отчети за дейността си и финансовото състояние през миналата година. Още 8 фирми са се присъединили към организацията и така общо фирмите в нея представляват над 35 хиляди човека, заети в различни сектори на бизнеса.

Снимка: Областна администрация-Перник – пресцентър

 

Виж също...

Loading...