Читалището на село Банище чества юбилей с оркестър от Сърбия, певецът Драган Станкович, сурвакарската група и местен самодеец

90-годишнина ще чества народно читалище “Просвета-1928” на брезнишкото село Банище, предаде репортер на Zapadno.com.

Тържественото събитие ще се проведе на 2 юни (събота) и ще започне в 13:00 часа. В програмата участие ще вземат: оркестър от Сурдулица, Сърбия, певецът Драган Маче Станкович, сурвакарската група на Банище и местен самодеец от селото. Отбелязването на годишнината на читалището съвпада с честването на 470 години от основаването на селото, добави кметският наместник на Банище и Ръжавец Иван Таков.

Дейността на читалището е свързана основно със сурвакарската група на селото. Сурвакарите на Банище са носители 2 златни маски, 1 сребърна маска и 1 бронзова маска от фестивали в региона и страната. Групата е взимала участия във фестивали и зад граница – в Латвия, в Словения и други държави.

Културната институцията разполага и с библиотека, в която преобладават художествени заглавия, както и дарени книги. Сред основателите на читалището е бившият кмет Иван Милошов. Преди години в селото е била формирана и певческа група, която впоследствие е преустановила дейността си.

Ежегодно народно читалище “Просвета-1928” организира празниците Цвеке, Лазаровден и други мероприятия.

Виж също...

Loading...